alzheimer
Foto: Laura Fíguls (ACN)

A Catalunya s’estima que 120.000 persones pateixen algun tipus de demència. L’Alzheimer és la més habitual, amb una prevalença del 12 % a partir dels 80 anys, 20 % a partir dels 85 i 41 % a partir dels 90. Coincidint amb el Dia Mundial contra l’Alzheimer, entitats socials i famílies han fet públic un manifest conjunt per reclamar a les administracions més recursos per a l’atenció de les persones amb aquesta malaltia i per millorar la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament.

Resposta integral de les administracions

Segons les entitats, conviure amb l’Alzheimer suposa un desafiament econòmic i emocional per a l’entorn. Per això, el manifest fet públic aquest dissabte reclama una millora de la resposta institucional. El text assegura que, tot i que l’Organització Mundial de la Salut reconeix la demència com una prioritat de salut pública, ni a Catalunya ni a Espanya s’ha desplegat el pla de demències com s’esperava.

Per donar una resposta efectiva i transversal, les organitzacions reclamen a les institucions més recursos i l’aprovació de polítiques públiques que afavoreixin tant la inclusió com l’autonomia de les persones amb demències. Per aconseguir-ho, segons ha explicat Immaculada Fernàndez, directora de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Barcelona, al programa ‘betevé directe’ és fonamental “abordar la malaltia de forma personalitzada”.

Més prevenció de l’Alzheimer

Organitzacions com Alzheimer Catalunya Fundació o la Fundació Pasqual Maragall destaquen la importància d’incloure la prevenció de l’Alzheimer en les polítiques de salut pública. Segons expliquen, tot i que l’edat és el factor de risc més conegut, estudis recents demostren que la nutrició, l’estrès, l’aïllament i altres factors ambientals i socials també poden determinar l’aparició i evolució de la malaltia. A més, per prevenir el deteriorament cognitiu, reivindiquen desplegar una xarxa de tallers de memòria i estimulació cognitiva.