La coordinadora Down Catalunya ha volgut sortir al carrer per esbrinar què sap la població en general sobre les persones amb la síndrome de Down. Els qui tenen aquesta alteració cromosòmica han fet de periodistes i han preguntat sobre cinc qüestions: “Les persones amb la síndrome de Down es poden casar legalment? Poden votar en unes eleccions? Obrir un compte estalvi o demanar una hipoteca? Legalment, poden viatjar soles a l’estranger? Poden comprar alcohol i tabac?” Els enquestats han mostrat molts dubtes a l’hora de respondre perquè no en tenen prou informació. Les respostes correctes és que ho poden fer tot, sempre que no hi hagi una persona que estigui incapacitada per llei.
“Tenen els mateixos drets i deures que qualsevol persona”
Úrsula Reales
és la directora de Down Catalunya i ha explicat que una persona amb la trisomia del 21 té els “mateixos drets i deures que qualsevol altre persona”. Segons les últimes dades del Departament d’Afers Socials i Família (2014), a Catalunya hi ha 4.058 persones que conviuen amb aquesta síndrome. Reales ha insistit que “se’ls reconeguin els seus drets i que no se’ls infantilitzi”.
La majoria d’aquest col·lectiu té el suport de les set entitats federades que treballen amb Down Catalunya. Aquestes entitats treballen en diferents àmbits. Hi ha programes de suport als nens que van a l’escola ordinària. El que fan aquestes entitats és donar les eines necessàries al professor perquè l’alumne pugui seguir amb normalitat una classe.
400 empreses els han contractat
Hi ha associacions que es dediquen a la inserció laboral d’aquestes persones. La seva tasca és buscar empreses que els vulguin contractar. Normalment es localitza un lloc que de feina adaptat a les seves capacitats. Segons dades de Down Catalunya, durant el 2016 van haver-hi 400 empreses a Catalunya que havien contractat persones amb aquesta alteració. Hi ha gent d’aquest col·lectiu que fa anys que treballen. Han posat l’exemple de la Ruth Arroyo, amb 25 anys en el món laboral. Actualment és auxiliar administrativa d’Assistència Sanitària Col·legial.
Un altre aspecte en el qual incideixen les associacions és la vida autònoma. A través de pisos formatius se’ls ensenya a viure de forma autònoma. I dins d’aquest mateix àmbit també es treballa amb l’envelliment actiu. Se sap que aquestes persones envelleixen més ràpid que la resta de població. L’objectiu és que arribin a fer-se grans amb les millors condicions possibles. Amb ells s’exerciten la memòria i les capacitats cognitives.