En marxa l’enderroc urgent d’un edifici de tres plantes del carrer de Briquets, a la part alta de les Roquetes, pel risc que s’esfondri. Les operacions està previst que s’allarguin dues setmanes, ja que els operaris han de demolir manualment amb pics i martells hidràulics l’estructura de la finca, per evitar que cedeixi i caigui sobre la casa del davant. Al carrer, la zona afectada està tancada i vigilada des del moment de la primera intervenció dels Bombers.

L’alarma va saltar el dijous 21 de setembre, quan una part del mur exterior del segon pis de la finca va cedir. La caiguda del tros de paret va requerir la presència de Bombers i la Guàrdia Urbana, que van desallotjar immediatament tot l’edifici i també la casa situada just al davant per risc d’esfondrament. Després d’estudiar els sensors de moviment i l’estat de l’immoble, els Bombers van decretar-ne ruïna imminent i des de l’Ajuntament es va tramitar l’expedient per accelerar l’inici de l’enderroc, que va començar dijous mateix.

Dues finques desallotjades pel risc de despreniment

Les famílies que ocupaven des de fa anys la finca de tres plantes abandonada van haver de deixar els habitatges sense poder treure’n les pertinences i Serveis Socials els va oferir la possibilitat d’allotjar-se en un alberg. La veïna de la casa del davant va poder entrar acompanyada de bombers per recollir alguns efectes personals, però no podrà tornar a entrar-hi fins que no acabi l’enderroc.

La façana contigua es va esfondrar fa tres anys

El 27 de novembre del 2020 es va esfondrar la façana contigua a la finca afectada al carrer de Briquets, a la part alta del barri. L’esfondrament va generar també problemes de mobilitat al carrer duran dies fins que es va intervenir per reparar els desperfectes.

Un barri que va créixer amb l’autoconstrucció

El barri de les Roquetes va néixer a partir d’un nucli de casetes de planta baixa situades al peu d’un turó. El barri va créixer de forma exponencial a mitjans de la dècada del 1950, en plena dictadura franquista, amb l’arribada de població migrada.

Les promocions d’habitatges oficials no van ser suficients i molts veïns van haver d’edificar-se ells mateixos la llar. Així, el barri es va anar formant amb cases d’autoconstrucció al voltant de carrers costeruts i sense asfaltar ni xarxa pública de clavegueram.

Comparteix a: