Les agrupacions sindicals de CCOO, CTAC i CSIF han acordat amb el Departament de Justícia les condicions del tancament del centre penitenciari que el mes de juny començarà a tancar portes. Els signants consideren que l’entesa és la millor possible a hores d’ara i fixa les bases per la negociació del nou conveni col·lectiu que està previst que comenci a finals de maig. Dilluns la taula sectorial de Catalunya ha de ratificar el preacord.

La majoria de sindicats representats al sector penitenciari coincideixen que el tancament de la Model s’ha fet de manera precipitada i que s’hauria d’haver programat en paral·lel a l’obertura de la nova presó de la Zona Franca.  Aquest punt no s’ha complert i la necessitat de tancar un acord amb una certa celeritat ha derivat en discrepàncies entre dels representants sindicals pel pacte assolit per la majoria.

Segons la UGT i l’ACAIP, el sindicat majoritari a la Model, l’acord ha estat negociat només per tres agrupacions sindicals, el CSIF, CCOO i CATAC, i beneficia únicament una part de la plantilla. De fet, asseguren que el pacte empitjora la proposta feta inicialment pel Departament de Justícia, sobretot pel que fa als criteris amb què es farà la reassignació del personal a altres centres penitenciaris.

Per tal de millorar l’entesa entre les parts, els sindicats discrepants demanen, entre altres aspectes, que s’incorporin algunes condicions com la recol·locació del personal interí de rehabilitació en un radi de 40 quilòmetres, l’ampliació de mesures de discriminació positiva fins als majors de 60 anys, més places al centre penitenciari de dones o el Centre Obert de Barcelona, que es garanteixi que es fixin les retribucions anuals dels treballadors i la conciliació del personal traslladat de manera forçosa. També demanen que l’acord pel tancament de la Model se sotmeti a la votació dels treballadors del centre.

Defensa dels signants

Per contra, els sindicats signants consideren que les condicions que s’han fixat en el preacord són les més beneficioses que es podien assolir durant el procés negociador. Les organitzacions consideren, a més, que aquest pacte es millorarà mitjançant la comissió de seguiment. Els sindicats asseguren també que el pacte fixa una base ferma per iniciar les negociacions del nou conveni col·lectiu que començaran a finals de maig

D’altra banda no consideren necessari referendar l’acord, ja que consideren que ja van ser votats per la plantilla i aquest suport, diuen, que ja els legitima. 

L’acord del tancament de la Model afecta directament gairebé 500 treballadors del centre i una part dels 4.500 de tot el territori.