Els núvols alts i mitgencs associats al pas d’un front han deslluït, aquesta nit, la que es considera com la pluja d’estels més important de l’any: els Gemínids.

Es tracta d’una pluja associada al pas de l’asteroide (3200) Faetón. Quan la Terra, en el seu viatge al voltant dels Sol, passa per la zona on hi ha les restes de pols i petits fragments que va deixar aquest asteroide, aquestes partícules interaccionen amb l’atmosfera i es desintegren tot produint luminescència.

La pluja d’estels associada a aquest asteroide és una de les millors de l’any pel fet que se’n produeixen moltes. La freqüència màxima s’estima que pot arribar a ser 120 meteors  per hora. Per tal de veure bé els estels fugaços convé allunyar-se de la contaminació lumínica associada a les zones urbanes.

Els Gemínids són actives entre el 4 i el 16 de desembre. La nit amb major freqüència d’estels fugissers era la de dimecres 13 a dijous 14 de desembre però, malauradament, els núvols presents arreu del territori n’han dificultat, i molt, la seva visió.

La nit de dijous a divendres i la de divendres a dissabte  encara seran propícies per veure’n.  Caldrà, però, estar especialment pendents dels núvols, ja que, desgraciadament no acabaran de marxar, sobretot durant la nit i matinada de divendres. La nit de divendres a dissabte podria ser  més favorable ja que el cel es mostrarà més clar a la majoria de comarques de l’interior.

Comparteix a: