Josep Maria Güell, tècnic de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes de Delictes, explica que coneixen l’entorn judicial i poden donar pautes a les víctimes abans, durant i després del judici per afrontar-lo millor. “Sobretot les ajudem a minimitzar la por, sobre aspectes tan importants com la seva seguretat, a perdre la feina, a no tenir on viure o què passarà amb els seus fills”. Per això ofereixen tota la informació i assessorament sobre els passos judicials i les maneres d’afrontar-ho.

“Nosaltres reservem les sales d’espera, els advocats no”

Un dels serveis que és clau segons una de les víctimes ateses és el de la reserva de les sales d’espera, o oferir la possibilitat d’entrar a la sala del judici per un accés diferent per no coincidir amb l’agressor ni ningú del seu entorn. També demanen davant del jutge no veure’l durant la declaració. Des de l’oficina recorden que els advocats no tenen accés a les sales d’espera reservada, i se n’ocupen des del servei d’atenció a la víctima.

L’assessorament psicològic, clau en el primer any

L’assessorament psicològic també és essencial per aquesta dona de 34 anys que va patir un intent d’assassinat per part de la seva antiga parella. “Quan has intentat refer la teva vida, un any després arriba el judici i has de tornar a reviure-ho tot, l’ajuda que em van donar va ser molt important”. De fet, explica que encara ho és més per a algú que no té una xarxa de suport perquè és de fora. “Ets vulnerable i necessites humanitat dins d’un procés que és tan fred”.

A partir del 3 d’abril el servei estarà presentat a tots els partits judicials catalans. A Barcelona, el 2016 es van atendre 4.790 víctimes sobretot de violència masclista, i l’any passat en van ser 5.700. A tot Catalunya van arribar a les 9.190 persones ateses.

Comparteix a: