Els cooperants catalans Albert Vilalta i Roque Pascual continuen desapareguts

en algun indret del desert del Sàhara després de 253 dies. Un captiveri que, de moment, no es veu que acabi aviat. Els seus segrestadors no han fet mai publiques les condicions per al seu alliberament. Algunes fonts apuntaven que haurien demanat l’excarceració de diversos presos islamistes i un rescat econòmic d’uns cinc milions d’euros. El govern espanyol no ha deixat de negociar mai des del primer dia de segrest però ha optat en tot moment per mantenir la màxima discreció.

Cronologia dels fets
El 29 de novembre de 2009 Albert Vilalta, Roque Pascual i Alicia Gámez van desaparèixer a Mauritània mentre participaven en una caravana solidària que portava ajuda humanitària a diferents països africans. Al Qaida els va dur al nord de Mali, una zona deserta difícil de controlar per les autoritats del país. Alicia Gámez va ser alliberada el 10 de març.

Altres segrestos
Fins ara la parella austríaca, Andrea Kloiber i Wolfgan Ebner eren, fins ahir, els què més temps feia que estaven segrestats. Ells dos van ser retinguts el 22 de febrer de 2008 i alliberats el 31 d’octubre del mateix any.
Durant el segrest dels membres de Barcelona Acció Solidària han quedat en llibertat altres ostatges com els italians Sergio Cicala i Filomene Kaboré o el francès Pierre Camatte. També hi va haver una mort: el francès Michel Germaneau.