Amb el nou reglament, els "afterhours" deixaran d'estar en una mena de limbe legal. Se'ls considera un tipus d'establiment més i passaran a tenir, per tant, un seguit d'obligacions. La primera, l'horari: pPodran obrir de set del matí fins a les dues de la tarda. A més, hauran de tenir personal de seguretat que en controli l'aforament i un servei d'assistència sanitària per si hi ha qualsevol emergència. També s'endureixen les condicions per aconseguir una llicència d'aquest tipus. Els locals necessitaran tenir aparcament i no podran estar a menys de 500 metres de qualsevol habitatge, biblioteca o centre de culte. Els controls també s'endureixen per a la resta d'establiments. Les sales més grans hauran de tenir sistemes de control a l'entrada. Aquests sensors saltaran quan s'hagi superat l'aforament. La llei també obliga a col·locar limitadors de so dins del local per evitar les molèsties als veïns. A més, a les discoteques de menors no hi podran entrar els adults i es manté la prohibició de vendre alcohol i tabac. Els empresaris tindran tres anys per adaptar-se a la normativa. I si no ho fan, s'enfronten a una multa de fins a 300.000 euros o el tancament del local. L'altre gran canvi afecta els clubs de cites. Les noies que hi treballen ja no estaran obligades a passar un control sanitari obligatori. En canvi, els propietaris hauran de facilitar preservatius als clients i a les prostitutes. A més, es faran campanyes per fomentar l'ús d'aquest mètode anticonceptiu.

La Llei d’espectacles s’ha aprovat avui al primer Consell de Govern després de les vacances. El text recull, en un únic text, tots els decrets vigents actualment sobre aquest àmbit.

Una de les principals novetats és la millora de les mesures de seguretat. A partir d’ara, els locals hauran de controlar l’aforament de forma visual -si l’aforament és inferior a 150 persones-, amb càmeres -si és d’entre 151 i 500 persones- i amb sensors -a partir de 500 persones-. La llei preveu un termini de tres anys perquè els establiments puguin instal·lar els sistemes de control necessaris.

Control dels “afterhours”

Per primera vegada, s’incorporen al reglament els “afterhours” i se’n defineixen els requisits i les condicions. Aquests locals -oberts de 7 a 14 h-, hauran de situar-se a més de 500 metres de nuclis urbans, centres educatius, biblioteques o centres de culte. Hauran de tenir vigilants de seguretat, personal de control d’accés i metge. També un aparcament dimensionat al seu aforament.

El nou reglament també vol facilitar les actuacions en directe. Per això, a partir d’ara, aquells establiments que ja diposen de llicència d’activitat musical podran programar actuacions en directe prèvia comunicació a l’Ajuntament, però sense necessitat de tramitar una nova llicència. Els establiments destinats a espectacles musicals, però, hauran de tenir instal·lat un limitador de so amb registrador per assegurar que no se sobrepassen els límits establerts.

Prostitutes sense control sanitari obligatori

El mateix reglament que desenvolupa la Llei d’espectacles elimina l’obligació per a les prostitutes de passar un control sanitari preventiu. Aquest requisit, vigent des de l’any 2002, ha acabat sent utilitzat com a reclam als bordells perquè els clients no usin condó.

Des de Genera, entitat que treballa amb el col·lectiu de treballadores sexuals, consideren positiu que s’elimini aquesta obligació, perquè estigmatitza les prostitutes i reforça la idea que són les culpables de la transmissió de malalties. Tanmateix, no veuen amb bons ulls que es barregi la salut de les dones amb la regulació dels locals d’oci i discoteques.