El reglament ha d’incorporar noves “fórmules de gestió”, de manera que la resta de tasques aniran a càrrec de “personal especialitzat” dels CIE. Així ho ha assenyalat aquest dimarts Fernández Díaz, després de la polèmica sorgida al centre de la Zona Franca, on el mes de gener va morir un intern.

El titular de l’Interior ha assenyalat que és “una obvietat que els immigrants no són delinqüents. Són persones com nosaltres, dotades dels mateixos drets i la mateixa dignitat”. Fernández Díaz ha insistit que infringir normes de caràcter administratiu –com ara entrar o residir de forma irregular a Espanya– no pot ser considerat un delicte.

El ministre s’ha referit també als CIE de Màlaga o Algesires (Cadis), sobre els quals ha dit que requereixen “canvis de gran abast”. De fet, aquests dos centres han estat objecte de diverses denúncies per part d’organitzacions defensores dels drets humans.

També ha explicat que els 12 CIE que hi ha a Espanya (sis dels quals a les illes Canàries) estan a dos terços de la seva capacitat, que és de 4.116 places. Interior ha facilitat més dades, com ara que l’estada mitjana als centres és de 18 dies, tot i que la llei en permet un màxim de 60. Fernández Díaz, però, ha subratllat que aquesta dada se situa molt per sota de la mitjana dels països de la Unió Europea.

Pel que fa a les expulsions d’immigrants, Fernández Díaz ha dit que les “qualificades” (és a dir, dels qui han comès un delicte) van ser un 80% l’any passat, davant del 57% que van suposar el 2009. Les no qualificades, segons Interior, han disminuït, però no se n’han facilitat xifres.

Pel que fa a la gestió dels fluxos migratoris, el nou titular de l’Interior ha anunciat que s’enfortirà la col·laboració internacional per rebre “fons addicionals per a la lluita contra la immigració irregular” i ha explicat que se signaran nous acords de readmissió amb països d’origen i trànsit dels immigrants.

De moment, SOS Racisme ha estat l’única entitat a reaccionar a l’anunci de regulació dels CIE. L’entitat ha insistit que, com a associació antiracista, les accions anunciades pel Ministeri de l’Interior es queden curtes davant la gravetat de la situació, i han insistit que l’única solució per SOS Racisme és el tancament d’aquests centres.