080221FBvacunesgentgran

Els Mossos d’Esquadra han detingut un treballador de servei d’ajuda a gent gran que robava joies i diners en domicilis de dones d’edat avançada i dependents de Barcelona. Segons ha detallat el cos policial, l’home va ser detingut el 7 de febrer al seu domicili, a Terrassa, com a presumpte autor de dos delictes menys greus de furt i un delicte de furt lleu a persones vulnerables. Ja ha passat a disposició judicial i ha quedat en llibertat amb càrrecs.

L’alerta la va donar una veïna de l’Eixample

Els fets es remunten al 9 de gener, quan una dona d’edat avançada que vivia sola en un pis de l’Eixample va patir el robatori de diverses joies. La sostracció es va produir quan va haver de ser traslladada a l’hospital per una caiguda accidental a casa seva. En la seva denúncia, la víctima ja apuntava que l’autor podia ser la persona detinguda, que l’estava atenent en aquell moment. Va explicar que el sospitós s’havia quedat sol a l’immoble per tancar-lo, ja que disposava de claus.

Els Mossos d’Esquadra van iniciar gestions d’investigació amb l’empresa on treballava l’home per identificar-lo. Els agents i l’empresa van poder relacionar-lo amb dos fets similars més amb dues víctimes d’edat avançada durant el mes de desembre del 2021 a qui havia sostret 1.100 euros en efectiu, motiu pel qual se’l va acomiadar a mitjans de gener del 2022.

Els investigadors van contactar amb les dues dones víctimes dels furts de final d’any del 2021 i els seus familiars perquè poguessin denunciar els fets.

Les joies, venudes

Els investigadors també van iniciar gestions amb un establiment de compra i venda de joies de segona mà de Barcelona on constava registre que el presumpte autor havia venut joies (polseres, anells i arracades) per valor de més de 1.600 euros, entre els mesos d’octubre i novembre del 2021. Per aquest motiu no es descarta que el detingut estigui relacionat amb altres fets similars previs.

Les víctimes, sempre vulnerables

Segons els Mossos d’Esquadra, el detingut sempre feia servir el mateix “modus operandi”. Escollia víctimes especialment vulnerables per raó de salut i edat, i la seva feina li donava una posició de clara superioritat. Eren totes dones d’edat avançada i amb dependència, mobilitat i vulnerabilitat especialment greu. Aprofitava que s’havia produït un accident o una situació de risc -ja que les víctimes requerien el servei a domicili- i les exposava a una greu situació de desemparament econòmic. Una de les víctimes, per exemple, tenia una pensió que no arribava als 600 euros i l’home li va robar 750 euros que tenia a casa en efectiu.

Consells dels Mossos d’Esquadra per a la gent gran

Aprofitant el cas, els Mossos d’Esquadra han recordat alguns dels consells per a les persones grans que es puguin trobar en aquesta situació.

  • Si rebeu una trucada que anuncia que us ha tocat un viatge i que per obtenir-lo s’ha de trucar a un número de telèfon (generalment un 806 o 807): segurament és una estafa.
  • Quan us facin una enquesta telefònica, no faciliteu les vostres dades personals.
  • No lliureu documentació amb dades de caràcter personal. Amb l’excusa de conèixer el vostre consum d’aigua, llum o gas o de comprovar si les vostres dades són correctes, és possible que us demanin un document o factura i que s’aprofitin de les vostres dades.
  • Desconfieu de persones desconegudes que us diuen que són amics d’algun familiar vostre o d’algun veí i que us demanen diners per a alguna emergència.

Si sou víctima d’un delicte:

  • Si detecteu alguna persona sospitosa al voltant de casa vostra, truqueu al 112.
  • Si sou víctima d’un robatori, no toqueu res i poseu-vos en contacte immediatament amb el 112.
  • Si observeu que algú ha entrat al vostre domicili, aviseu de seguida el 112 i no hi entreu, perquè podria ser que encara hi hagués algú a dins.

Comparteix a: