Una investigació, que desenvolupa teixits corneals creats a partir de bioenginyeria, obre la porta a una alternativa al trasplantament de còrnia humana, un teixit escàs a països d’ingressos mitjans i baixos. L’estudi, dirigit per investigadors de la Universitat de Linköping i l’empresa LinkoCare Life Sciences AB (Suècia), i publicat a la revista ‘Nature Biotechnology’, ha creat còrnies fetes a partir de proteïna de col·lagen de pell de porc.
Gràcies a aquest prototip de còrnia artificial s’ha aconseguit restaurar la visió a 20 persones amb còrnies malaltes. Abans de l’operació, 14 dels 20 participants eren cecs. Han passat dos anys des de la intervenció i tothom ha recuperat la vista. La resta dels participants han millorat significativament la seva visió i, fins i tot, tres dels pacients més afectats tenen una visió perfecta després de l’operació.
13 milions de persones són cegues per afectacions a la còrnia
Aquest prototip és un avenç important si tenim en compte que gairebé 13 milions de persones a tot el món són cegues per afectació de les seves còrnies. Actualment, l’única manera de recuperar la visió en aquests casos és rebre una còrnia trasplantada d’algun donant humà, però només un de cada 70 pacients aconsegueix un trasplantament.
A més, la majoria de persones que necessiten un trasplantament de còrnia es troben a països d’ingressos baixos o mitjans, on l’accés a aquest tractament és molt limitat. Els trasplantaments de còrnia humana tenen unes especificacions de vegades difícils de cobrir en sistemes sanitaris d’escassa estructura, ja que les còrnies de donants han de ser conservades en equips d’alta tecnologia i “caduquen” en dues setmanes si no són trasplantades.
Una investigació cofinançada per la Fundació Punt de Vista
En vista dels excel·lents resultats obtinguts per l’equip d’investigadors de la Universitat de Linköping, la Fundació Punt de Vista ha cofinançat la investigació. Cada any, l’entitat, nascuda a Barcelona el 2019 i dedicada a impulsar la ciència en matèria de visió, finança una investigació a través del Point of View Award (POVA).