Feia dos anys que els Mossos els seguien la pista. Al darrera deixen una llarga llista d'atracaments amb violència. De fet, era una de les senyes d'identitat del grup. Només obrir la porta, començava la pluja de cops i diversos joiers van acabar a l'hospital. TONI MARISCAL, cap de l'Àrea de Patrimoni dels Mossos "Selecionaven els establiments. Feien servir una violència extrema..." La policia va detenir un dels lladres a l'agost. Des de llavors, i per seguretat, la banda va deixar d'actuar a Barcelona. Fins dijous passat. Tres membres del grup van entrar en un establiment de la Rambla de Catalunya. Es van emportar el botí fins aquest pis del carrer de Mallorca, on van seleccionar les joies més valuososes. Ho tenien tot preparat per enviar-les a l'estrangers. La policia els va detenir aquí, a l'Avinguda Maridiana. Els lladres estaven a punt d'agafar un taxi per anar cap a l'aeroport. Entre els membres de la banda, hi ha aquest jove. La policia argentina el buscava per l'assassinat d'un seguidor del Boca Juniors. Ho va confesar en un video penjat a Internet. De moment, se'ls imputen nou robatoris amb violència. Per exemple, van assaltar aquest establiment de Sant Martí. Ara fa un mes, una altra banda de lladres va matar-ne el propietari. De fet, els Mossos reconeixen que últimament ha augmentat aquest tipus de delictes. És una de les conseqüències de la crisi. La setmana passada la policia es va reunir amb el gremi de joiers per abordar els problemes de seguretat.

Els Mossos han detingut tres persones a Barcelona i un quart integrant de la banda a Itàlia, anomenat Ariel “El Colo” Nuna. Tots han passat a disposició judicial.

La investigació ha relacionat els detinguts amb nou robatoris amb violència registrats a Barcelona, Mollet del Vallès i el Prat del Llobregat. Entre d’altres, l’organització va atracar la Joieria Guipúzcoa del barri de Sant Martí, mesos abans que es perpetrès el robatori en què van assassinar el joier d’aquest comerç.

La investigació continua oberta i es sospita que els arrestats podrien estar vinculats amb més robatoris. Actualment,  s’està analitzant la possible relació entre el grup i un atracament a Itàlia.

Els mètodes

Els atracadors actuaven armats i utilitzaven la violència contra les seves víctimes. El primer robatori que se’ls imputa es remunta al setembre de l’any 2008, quan van assaltar amb violència un representant de joieria al carrer València de Barcelona. Els atracadors  van amenaçar de mort a la seva víctima i van aconseguir endur-se un botí valorat en 150.000 euros.

Quant als robatoris en joieries, també utilitzaven la violència física contra les seves víctimes. El procediment era el següent: un dels membres de la banda entrava primer al comerç i actuava com un possible comprador. Tot seguit, quan algun membre de la joieria obria la porta, els altres atracadors entraven i s’emportaven el botí.