Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat a estafar persones fent compres fraudulentes després d’aconseguir les dades de les targetes bancàries. Per aconseguir-les, enviaven correus electrònics o missatges de text amb enllaços maliciosos. Després, utilitzaven les targetes per comprar roba, dispositius electrònics i cupons de l’ONCE. La policia ha detingut cinc persones que han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

L'”smishing” i el “phishing”, dos mètodes per obtenir dades personals

L’inici de la investigació es remunta al 2021 quan la policia va detectar un grup de persones que es dedicaven a fer compres amb targetes de crèdit o dèbit d’altres persones.

Els estafadors aconseguien les dades bancàries a través de dos mètodes coneguts com l'”smishing” i el “phishing”. El primer consisteix a enviar un missatge de text a diverses persones, en què s’explica que havien de fer un petit pagament per rebre un paquet de Correus o qualsevol altra empresa de paqueteria. Un cop la víctima hi accedia, havia d’entrar a una pàgina web similar a la de l’empresa de paqueteria en qüestió i emplenar les dades bancàries.

En el cas del “phishing”, en comptes d’un missatge la víctima rebia un correu electrònic que informava que havia de canviar la contrasenya de l’entitat bancària. Un cop ho acceptava, els redirigia a una pàgina web on la víctima introduïa la contrasenya i l’usuari i, amb això, els estafadors aconseguien l’accés a les dades bancàries.

Es van gastar 18.000 euros en sis dies de compres

La policia va constatar que els sospitosos no tenien cap feina remunerada ni ingressos lícits. En canvi, en el seu dia a dia es dedicaven a fer compres en diversos establiments i pagaven amb diversos terminals mòbils, que s’intercanviaven entre ells.

Els comerços habituals eren botigues de roba, de telefonia mòbil i dispositius electrònics i establiments d’alimentació, entre d’altres. I segons la policia gastaven els diners amb “voracitat”. En un dels casos, es van gastar uns 18.000 euros d’una víctima en només sis dies i van intentar demanar un préstec a nom seu per valor de 45.000 euros més.

La policia ha detectat almenys 37 víctimes arreu de l’estat espanyol.

Cupons de l’ONCE per valor de 122.000 €

La investigació també va detectar que compraven grans quantitats de cupons de l’ONCE. D’aquesta manera, obtenien els premis i generaven diners en efectiu. De fet, des de la mateixa ONCE van informar els Mossos que havien detectat un increment sospitós de la venda d’aquest tipus de cupons amb operacions que ascendien a 122.000 euros.

Cinc detinguts

El grup estava format per vuit persones, que residien en domicilis de Barcelona, el Masnou i Sant Boi de Llobregat. La policia va escorcollar els immobles i va detenir cinc persones. De les altres tres, una es va localitzar i va quedar com a investigada.

Durant les entrades als domicilis, els agents van intervenir 49 terminals mòbils, 33 targetes SIM, 4.000 euros en efectiu, cinc ordinadors portàtils, 43 tiquets de compra, 191 cupons de l’ONCE, sis rellotges d’alta gamma i una gran quantitat de roba d’alta gamma amb etiquetes.