abocament fibrociment carmel

La Guàrdia Urbana ha identificat i denunciat els responsables d’un abocament de fibrociment al districte d’Horta-Guinardó. Les restes es van localitzar divendres passat, 28 de juliol, a la via pública, al barri del Carmel. Els agents van precintar l’espai i van activar el protocol de recollida.

Segons han explicat fonts municipals, les restes d’amiant que s’abandonen a l’espai públic es detecten per dues vies: o ho fan els equips municipals (de neteja o de la policia municipal), o bé per l’avís de la ciutadania. Un cop localitzades les restes, la Guàrdia Urbana acordona la zona perquè ningú s’hi pugui acostar i s’adverteix de la presència d’amiant. A més a més, comencen el procés de denúncia i els tràmits necessaris per retirar els residus, una operació que es fa en 24 hores.

Què cal fer si trobo material amb amiant al carrer?

En cas de detectar residus o trossos de material amb amiant a la via pública, cal avisar sempre el 010 i indicar la situació exacta del lloc. Quan els serveis municipals reben l’avís, s’activa un protocol de retirada que preveu, primer de tot, alertar la Guàrdia Urbana per precintar l’entorn i comprovar-ne la toxicitat. Després, s’hi fa una inspecció i s’activa el procediment de denúncia, si escau. Paral·lelament, es fan els tràmits per fer la retirada dels residus.

I si tinc amiant a casa?

Segons explica l’Ajuntament de Barcelona, si es tenen petits objectes amb amiant a casa, com ara jardineres, cal anar al punt verd de zona de la Vall d’Hebron, que és l’únic que ofereix el servei de recollida d’aquests materials a Barcelona. En aquests casos, és important que cap objecte traslladat estigui trencat o esquerdat i cal seguir les indicacions de seguretat del personal del punt verd: fer servir guants, mascareta d’un sol ús, bosses específiques ben precintades i, si pot ser, vestir-se amb una granota.