Aquest mes de juny una desena de joves amb capacitats diverses de França, Itàlia, Croàcia i Catalunya han participat en el Vinimob, un projecte amb treballadors del sector del vi, que s’emmarca en el programa Erasmus+. Durant cinc dies han fet una estada a la masia de Can Calopa, a Barcelona, i també a Vallbona de les Monges, on, a banda de conèixer gent nova, han rebut formació i han après tècniques noves del sector del vi.

Una font de motivació

“Aquesta opció de marxar a fora ens ajuda sobretot amb la seva motivació. Per molts d’ells és la primera vegada que surten del país i és un estímul molt intens, però la gratificació que senten, el retorn que ens fan és molt positiu”. explica Martí Monfort, tècnic de projectes de L’Olivera, que gestiona la masia de Can Calopa.

Participants francesos de l’Erasmus+ practiquen com atendre els clients en una botiga de vins

I ho corroboren els seus treballadors, que han tingut l’oportunitat d’obrir-se a gent nova després de la pandèmia. “M’ha agradat molt participar-hi perquè coneixes gent de fora. No sé parlar gaire bé altres llengües però les entenc una mica”, explica en Francesc Xavier Vallès, que va viatjar al sud de França a principis d’any amb el programa Erasmus+. Per a la Michele Valverde, que ha vingut de França, el millor ha estat conèixer gent amb una cultura diferent a la seva i veure com treballaven. L’acollida i la simpatia l’han encantat afegeix.

Una prova pilot amb ganes de futur

El projecte Vinimob és una prova pilot, que ja va tenir una primera trobada al sud de França. Amb aquestes dues estades han avaluat si les activitats programades funcionaven en portar-se a la pràctica. La iniciativa va començar el 2019 amb sis entitats de quatre països diferents que han treballat conjuntament durant tres anys. Ara, el mes d’agost finalitzarà la prova i hauran de buscar finançament de nou per a les properes edicions.

Un dels nois que ha participat en el projecte Vinimob fent tasques al celler de Can Calopa

La idea, però, és que la iniciativa segueixi endavant, ja que, a part de la vessant social, participar en el Vinimob també millora les perspectives laborals dels participants. “És molt important que les persones amb discapacitat tinguin les mateixes oportunitats que la resta d’estudiants del món i Europa pel que fa a la mobilitat Erasmus i, en aquest cas, en el sector del vi”, explica Alexandra Fougere, coordinadora del projecte Vinimob.