La finca de Can Vanis, situada a la plaça d’Eivissa número 1, i coneguda popularment com la casa del Fotògraf d’Horta, fa anys que està buida i sense cap manteniment per part de la propietat. Una finestra mig oberta permet veure l‘estat ruïnós de l’estructura interior i algunes restes que van deixar els ocupes que hi van viure entre els anys 2004 i 2017. Des de fa uns mesos, la finca està al mercat de lloguer com a local comercial a un preu de 9.800 euros mensuals. Més en concret, s’arrenda la planta baixa i el soterrani que fan un total de 500 metres quadrats.

Els darrers anys l’Ajuntament ha mostrat interès per l’edifici per convertir-lo en un equipament per al barri, però el preu elevat que en demana la propietat, la família Giol, fa que de moment l’operació no sigui viable. La casa està inclosa al Catàleg de patrimoni amb un nivell de protecció C, és a dir, que només se n’ha de mantenir la façana original. Una façana que fa anys que està protegida amb xarxes per risc de despreniments.

Un edifici centenari

Tal com explica la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, “Can Vanis està protegit i qui l’arrendi l’haurà de rehabilitar complint unes normes determinades”. L’immoble es va construir a principis del segle XX i la façana barreja elements modernistes i noucentistes. El seu ús com a habitatge va durar pocs anys, ja que la família Giol de seguida es va traslladar a la casa modernista que va construir al passeig de Maragall. Així els baixos han tingut diversos usos: des d’una fàbrica de torrons fins a una pastisseria, una botiga de queviures i, finalment, una casa de fotografies.

La casa de la família Giol el 1920. Autor desconegut

Segons Carme Martín, divulgadora històrica, “l’edifici no té un gran valor arquitectònic, però forma part de la història d’Horta i s’ha de conservar si més no la façana perquè per dins ja no hi ha res a fer”. L’edifici fa cantonada amb el carrer de Fulton i és el més gran de la plaça d’Eivissa, amb 33 metres lineals de façana. Si finalment no se li donés cap ús, l’Ajuntament no descarta més endavant tornar a intentar negociar la compra o lloguer de l’immoble, però això ja seria de cara al proper mandat municipal.