Va ser la imatge de la nit. Tres joves treuen un llançacoets casolà i disparen contra la policia. S'acabava així la manifestació pel desallotjament de l'anomenat "Forat de la Vergonya". La tensió entre manifestants i policia va esclatar a la plaça del MACBA, amb greus enfrontaments entre uns i altres. La nit es va tancar sense detencions. Durant les setmanes següents els agents van repassar les imatges per poder arrestar els joves que els van disparar. I teòricament, dos d'ells s'han assegut avui a la banqueta dels acusats. Segons la Fiscalia i els Mossos, no hi ha dubte que són ells els qui s'amagaven darrere les caputxes. Per les seves defenses, però, tot està agafat amb pinces. Asseguren que és impossible reconèixer-los en les imatges i per això en demanen l'absolució. JORDI BUSQUETS, advocat L'Ajuntament i la Fiscalia demanen per als dos joves una pena de set anys i deu mesos de presó. A fora dels jutjats, una trentena de joves s'han concentrat per donar suport als acusats. Consideren que tot plegat és un nou judici per criminalitzar els moviments socials.

La història

Els fets es remunten a l’any 2000, quan es va enderrocar una illa de cases del barri de Santa Caterina que havia de donar pas a una zona verda. Tot i la promesa, el solar va ser requalificat per a fer-hi un aparcament soterrat i va quedar oblidat. Des d’aquell moment, els veïns van començar a organitzar-se per transformar l’espai i reclamar una zona verda. Sis anys després, diverses màquines excavadores van acabar amb el Forat de la Vergonya, conegut actualment com el Pou de la Figuera.

El 5 d’octubre de 2006 va tenir lloc un dels actes de protesta pel desallotjament del Forat de la Vergonya, que va acabar amb aldarulls al centre de Barcelona, a les proximitats del MACBA, a la plaça dels Àngels. En el marc de la protesta, alguns joves van llençar coets contra els Mossos d’Esquadra. Segons l’acusació, els autors serien els dos encausats, Jonathan Ivorra i Antonio Verdasco, a qui la policia va detenir setmanes després. La defensa considera que en el vídeo que l’acusació utilitza com a prova no és possible reconèixer els autors, ja que duen la cara coberta.

Campanya de suport

Paral·lelament, ha nascut una campanya de suport que demana l’absolució de Jonathan Ivorra, conegut com a Jona, un dels acusats. Entre d’altres actes, la plataforma ha convocat una concentració de suport dimarts al matí davant la Ciutat de la Justícia. La campanya també es pot seguir a través d’un compte d’usuari i un hashtag a Twitter.