Experts de l’Institut Salk d’Estudis Biològics, de Califòrnia, han fet aquest experiment en ratolins vius amb progèria -envelliment prematur- i els resultats han estat satisfactoris: semblaven més joves, la seva funció cardiovascular havia millorat i vivien un 30 % més que els no tractats. A més, els animals mostren una recuperació cel·lular de l’afectació causada per la progèria i també de la causada per l’envelliment normal.

La tècnica utilitzada consisteix a dividir les cèl·lules i convertir-les en mare i pluripotents, sense que perdin la identitat. Tot això, a través de l’expressió de quatre gens coneguts com els factors de Yamanaka.

Els autors dels estudis, entre els quals hi ha el director general i nefròleg de l’Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, reconeixen que “es necessitaran més estudis per utilitzar aquesta tècnica en éssers humans“. El doctor subratlla que la investigació aporta informació sobre “possibles opcions terapèutiques per augmentar la longevitat”. D’aquesta manera, les malalties associades a l’edat que han crescut amb l’augment de l’esperança de vida es podrien frenar.