El sindicat CGT, majoritari entre els socorristes de les platges de Barcelona, ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball contra l’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la UTE Salvamar: Eulen SA-Aunar Group 2009 SL. El motiu són les cadires dels socorristes de les platges. Els nous prototips es van presentar el mes de juliol i, per tant, són moderns, però la CGT considera que no són adequats ni per a la seguretat dels socorristes ni per garantir la protecció dels banyistes. Tampoc no veuen adients les antigues, que ja tenen més de trenta anys, perquè consideren que han quedat desfasades.

Segons explica el sindicat, la nova cadira té una altura insuficient (i els para-sols dels banyistes impedeixen una bona visibilitat de l’aigua) i tenen poca mobilitat (estan ancorades a la sorra amb blocs de ciment de 5.000 kg). Afegeixen que tampoc no són còmodes ni segures per als socorristes, ja que “en la seva posició tancada per protegir-se dels canvis climàtics, no hi ha ventilació i es generen temperatures elevades a l’interior”, no utilitzen materials que eliminin adequadament les radiacions ultraviolades i les cabines no es tanquen quan s’acaba el servei. Això, diuen, les fa accessibles a qualsevol persona. Aquestes apreciacions també han estat presentades a Inspecció de Treball juntament amb la denúncia.

Els socorristes es queixen també que no els han tingut en compte a l’hora de dissenyar la nova cadira.  “Les cadires de socorrisme no es poden dissenyar exclusivament per persones que treballen darrere d’un ordinador; s’han de tenir en compte els treballadors, la seva opinió i els seus anys d’experiència”, diuen en un comunicat. Lamenten la dificultat que tenen per trobar un interlocutor vàlid: l’Ajuntament és qui licita el servei de salvament a les platges de la ciutat i una empresa és la que contracta els treballadors, però alguns dels serveis els gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Per la seva banda, l’AMB defensa que la nova torre de vigilància ha estat dissenyada pels seus Serveis Tècnics, i ha comptat amb l’assessorament d’empreses expertes en salvament i socorrisme, com ara Proactiva. El seu fundador, Òscar Camps, també ha col·laborat a l’hora de dissenyar aquest equipament. Aquesta empresa, però, nega haver donat assessorament i assegura que només van participar en una reunió.

Tot i això, l’AMB remarquen que és un model que s’ha començat a instal·lar aquest estiu, que està en fase d’assaig i que, per tant, encara està subjecte a possibles modificacions que puguin sorgir després de la seva utilització durant la temporada. La seva intenció és anar implantant progressivament aquestes torres a tots els municipis metropolitans d’acord amb els ajuntaments.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a