Foto: Mindscape studio-Shutterstock / Diputació de Barcelona

(ACN / Redacció) El Centre Spott de la Diputació de Barcelona, situat al carrer de Sant Honorat, al barri Gòtic, ha atès des que es va crear, el 2016, 207 menors per addicció a les pantalles, fet que equival a 25 menors cada any. El servei s’ofereix tant a persones amb aquest perfil com a persones amb problemes d’addicció a les drogues.

Segons indica la Diputació de Barcelona, l’any 2023 els casos d’ús problemàtic o addicció a les pantalles van pujar un 15,1 %, 11 persones més ateses en relació amb l’exercici anterior, fet que va suposar el 33 % de les atencions a joves per addiccions al servei.

Perfil dels usuaris atesos

El perfil majoritari en el 75 % dels casos és el d’un noi de 15 anys que abusa dels videojocs, principalment, mentre que les noies de 14 anys (25 %) són sobretot addictes a les xarxes socials. A més, dels 76 joves atesos, 57 patien alguna mena de trastorn psiquiàtric, com trastorn de l’espectre autista, trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat, trastorn obsessiu, ansietat o depressió, i presentaven dificultats en el rendiment escolar.

Dia Mundial dels Videojocs

El centre ha fet balanç del programa de pantalles en el marc de la celebració, dijous, 29 d’agost, del Dia Mundial dels Videojocs o Dia del Gamer. En aquest sentit l’ens afirma que els videojocs poden afavorir algunes capacitats cognitives com l’observació, la memòria visual, la presa de decisions, el raonament o el lideratge, així com el sentit de pertinença o el treball en equip, però alerta que un comportament persistent o recurrent del joc pot derivar en un trastorn.