Activitat frenètica a tocar de Tots Sants. Netegen, posen a punt i en ocasions reparen els nínxols malmesos al llarg de l'any. CARMEN DÍAZ "El problema es que quieres pasar con la escalera, tropieza con los cipreses y no puedes pasar. Tienen que tener un poco de cuidado y un poco de mantenimiento con el cementerio." MONTSE ESPAÑA "Ha cambiado para mejor porque antes no había escaleras y teníamos que poner guías de teléfono, porque claro eso es un cuadradito muy pequeño y no llegábamos arriba. Y eso era un peligro." GUILLERMINA DÍAZ "Aquestes flors les vam portar diumenge passat, perquè es va casar el meu fill." La Guillermina i la seva família tot just comencen el recorregut, però encara els queda feina en cinc nínxols més. Una activitat, però, que les floristes han vist decaure els darrers anys. RAMONA AMAYA, florista "Si esto antes era un "boom", ahora... Antes había muchas paradas, era diferente, venía mucha gente." AMPARO HERNÁNDEZ, florista "Pero, bueno, se vende. Puñaditos. No mucho." JORDI VALMAÑA, director de Cementiris de Barcelona "Cada vegada les famílies opten més per la incineració i menys per la inhumació o enterrament tradicional. El que estem fent nosaltres és habilitar espais dins dels cementiris per poder dispersar les cendres de les urnes d'una forma correcta." La cremació ja representa un 43% dels serveis funeraris, un 2% més que l'any passat. I de fet, l'Administració no ja no construeix nínxols des de 2004: n'hi ha prou amb rehabilitar els existents. Cementiris de Barcelona preveu que entre aquest cap de setmana i el dia 1 de novembre, Tots Sants, unes 200.000 persones visitaran els nou cementiris de la ciutat. Per això se n'han ampliat els horaris i es recomana que la gent s'hi arribi amb transport públic. Aquest autobús de barri, el 107, ha allargat el recorregut fins a l'interior del cementiri de Montjuïc. És un exemple del reforç del transport i la regulació del trànsit que es mantindrà a tots els cementiris de la ciutat fins Tots Sants.

Segons, Cementiris de Barcelona la majoria,  unes 90.000 persones, s’espera que visitin els cementiris el dia 1 de novembre, i que les 100.000 restants es reparteixin entre dissabte i diumenge. Per això, se n’amplien i reforcen serveis i horaris, de manera que els cementiris de Montjuïc, el Poblenou, Sant Andreu, Horta, Sant Gervasi, Les Corts, Sarrià, Sants i Collserola estaran oberts de 8 h a 18 h.

A més, per Tots Sants, les necròpolis de Les Corts i el Poblenou oferiran música clàssica en directe, de les 11 h a les 14 h. Aquest darrer cementiri i el de Sant Andreu tenen diversos punts de venda de flor natural, flor seca i ornaments diversos. Pel que fa als oficis religiosos, hi haurà misses als diferents cementiris: Sants (11 h), Sarrià i Les Corts (12 h) i Sant Andreu i Poblenou (13 h).

D’altra banda, el director de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmanya, ha explicat que cada vegada més persones opten per la incineració, en total, un 43%.

TMB reforça el transport públic

Pel que fa als desplaçaments, es recomana fer servir el transport públic. De fet, com cada any, s’han ampliat els accessos al Cementiri de Montjuïc i TMB ha reforçat diverses línies, com el bus 21 (Paral·lel-Prat) durant el cap de setmana i per Tots Sants. La línia 107 fa un recorregut interior pel cementiri fins l’1 de novembre i també s’ha posat a disposició del públic un autobús llançadora, el 971, que va des de la plaça d’Espanya a la Porta de Sant Lluís, des de dissabte fins a Tots Sants.

Per dirigir-se al Cementiri de Collserola, es recomana agafar la línia 102, a la plaça d’Eivissa (Horta) i les línies 103, a Montcada i Reixac, i 104, a Fabra i Puig. Les tres ofereixen un recorregut especial per aquestes dates.