Aquest any la Ruta d’Altars a Barcelona també denuncia l’onada de violència que recorre Mèxic. Ho evidenciarà dimarts amb una  ofrena col·lectiva i una processó per als “seus” 50.000 morts. La marxa, convocada per la comunitat mexicana de la ciutat, recorrerà alguns carrers de la Vila de Gràcia a partir de les 18 hores. Igualment, el PEN Català retrà un homenatge als periodistes assasinats a Mèxic amb un altar i l’acte Palabra contra sinrazón, que consistirà en una lectura de poemes en el Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat, el 15 de novembre.

El circuit es completa amb activitats paral·leles, com concerts, conferències, tallers i exposicions, que en definitiva serveixen per acostar altres vessants de la cultura mexicana com la gastronomia o la dansa.

El Dia de Morts és una tradició molt arrelada a la comunitat mexicana. La celebren amb música, flors, balls, espelmes i ofrenes per recordar els difunts amb l’objectiu de mantenir-ne viva la memòria. L’any 2003, la UNESCO va distingir aquesta festivitat d’origen precolombí com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat.