La banda funcionava com una multinacional del robatori. Tenia equips treballant a França, Itàlia, Portugal i Barcelona. Els reclutaven a Bòsnia i gairebé tots eren menors d'edat. Familiars més o menys directes dels cap de l'organització. Un cop aquí, els ensenyaven a robar. Aprenien les tècniques més habituals per robar carteres al metro i un cop estaven ensenyats, els posaven a treballar, sempre sota la tutela d'un adult, que controlava els diners que aconseguien cada dia. Si no arribaven a un mínim, els colpejaven o en alguns casos, els obligaven a prostituir-se. De fet, la investigació arrenca a París, on una de les noies es va atrevir a denunciar una agressió sexual. A partir d'aquí, la policia va anar seguint el rastre de l'organització. Una feina difícil, perquè cada cert temps enviaven les noies cap a una altra ciutat. JORDI OLLER, cap de l'Àrea de Crim Organitzat dels Mossos "Tenien una estructura muntada per traslladar les noies que tenien més antecedents policials..." Un negoci molt lucratiu. De fet, la policia calcula que cada setmana aconseguien entre 30 i 40.000 euros robant. A Barcelona actuaven al metro i les principals zones turístiques de la ciutat. En els darrers mesos els havien vist per la zona de Montjuïc. Fa una setmana, la policia va escorcollar diversos domicilis de Barcelona i altres municipis de l'àrea metropolitana. A més, es van localitzar 24 menors que ja estan sota tutela de la Generalitat. Hi ha onze persones detingudes. Algunes, amb un llarg historial delictiu que es remunta als anys 80, quan ja els havien enxampat per robar. De moment, sis han ingressat a presó i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs. L'operació continua oberta i s'espera que els propers dies es pugui detenir a la resta de membres de la banda.

Segons han explicat avui els Mossos, el grup desarticulat es dedicava a cometre furts de forma diària i continuada a les zones més turístiques de Barcelona i altres ciutats de l’àrea metropolitana. Segons la policia, el grup tenia una estructura piramidal: els caps es dedicaven a rebre els diners procedents dels robatoris i les persones que estaven sota les seves ordres eren els qui havien de cometre els furts o exercir la prostitució sota coaccions. Es calcula que, d’aquesta manera, la xarxa aconseguia beneficis setmanals de fins a 40.000 euros.

Les investigacions han permès descobrir que, a més de a l’àrea metropolitana de Barcelona, la xarxa també actuava en altres països europeus com França, Portugal i Itàlia. De fet, la policia els vincula amb la sostració de quatre menors ingressats en un centre de tutela de França, que ja han estat retornats a les autoritats competents.

Les diferents nacionalitats dels membres detinguts feia que tinguèssin una gran mobilitat. Es desplaçaven pels diferents països en funció de les seves necessitats i anaven allà on hi havia major presència de turistes o una legislació més avantatjosa per a ells.

A més de cometre robatoris, el grup desarticulat també es dedicava al blanqueig de capitals i a sostreure vehicles d’alta gamma que després revenien.