L’estiu del 2022 va ser el més càlid registrat mai a Europa i l’oficina d’estadística europea (Eurostat) va notificar un excés de mortalitat inusualment alt. Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) publicat a la revista ‘Nature Medicine’ estima que entre el 30 de maig i el 4 de setembre del 2022 es van produir 61.672 morts atribuïbles a la calor. L’estudi també ha analitzat la mortalitat a Catalunya per províncies i xifra en 1.327 la mortalitat a la província de Barcelona vinculada amb les altes temperatures entre els mesos de maig i setembre del 2022.
Les temperatures més elevades es van concentrar entre mitjans de juliol i mitjans d’agost i dins d’aquest període van produir-se 38.881 morts. En termes absoluts, el país amb més morts atribuïbles a la calor al llarg de tot l’estiu passat va ser Itàlia amb 18.010 morts, seguit d’Espanya (11.324) i Alemanya (8.173). Unes xifres molt elevades que, segons Marcos Quijal, un dels autors de l’estudi, “ens han de fer més conscients dels efectes negatius de les onades de calor. És un dels fenòmens meteorològics que més mortalitat comporten i ho ignorem”.
Més mortalitat en dones
L’estudi a escala europea va incloure una anàlisi per edat i sexe, i constata un increment de la mortalitat en els grups d’edat més avançada i sobretot en les dones. De fet, en el cas de les dones la mortalitat va ser un 63 % superior, amb 35.046 defuncions prematures enfront les 21.667 en homes. Aquesta vulnerabilitat es dona sobretot en majors de 80 anys, amb una taxa de mortalitat un 27 % superior a la dels homes.
Els investigadors assenyalen que les temperatures del 2022 no poden considerar-se excepcionals tenint en compte els anys precedents i suggereixen que les estratègies d’adaptació a la calor de les quals disposem poden ser encara insuficients. Per això demanen tornar a avaluar i enfortir els plans de prevenció posant atenció a les bretxes d’edat i sexe: “Hem de preparar millor els sistemes sanitaris perquè puguin atendre les persones més vulnerables i també aconseguir que la població sigui més conscient dels problemes de salut que es deriven de la calor extrema”, conclou Quijal.