El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha emès per primera vegada un avís per calor nocturna que afecta Barcelona. És de cara a aquesta pròxima nit de dilluns i també la de dimarts, i vol dir que les temperatures podrien no baixar dels 25,9 ºC, el llindar que s’ha establert per a la ciutat. A banda de Barcelona, l’avís del SMC per calor nocturna afecta tota la costa i el prelitoral, i té un grau de 2 sobre 6.

Aquests avisos s’han començat a emetre en fase de proves des d’aquest passat mes de juny. Fins ara, però, només se n’havia fet un, el passat 24 de juny, que va afectar cinc comarques del nord-est de Catalunya i, per tant, Barcelona en va quedar al marge.

Nou sistema del Servei Meteorològic en fase de proves

L’avís per calor nocturna és una nova fórmula per alertar la població que ha posat en marxa el Servei Meteorològic davant d’una situació meteorològica de perill. S’emet quan la temperatura mínima del dia pot quedar per sobre d’un llindar que varia en funció de la població. Aquest valor, que en el cas de Barcelona és de 25,9 ºC, no és aleatori, sinó que es tracta del registre per sobre del qual hi ha el dos per cent de les mínimes més altes dels mesos de juny, juliol i agost de l’estació meteorològica del Raval dels últims 10 anys.

Avís també per calor intensa de dia

Independentment, el Servei Meteorològic de Catalunya també ha emès diversos avisos per calor intensa, tant per a aquest dilluns com per a dimarts i dimecres.

Serà dimarts quan l’avís es farà més general i intens i arribarà a un màxim de 5 sobre 6 a les comarques del pla de Lleida, on es podran superar els 40 ºC amb facilitat. La Garrotxa també tindrà aquest avís vermell de calor intensa per a aquest dimarts.

A Barcelona, l’avís és de color groc i de grau 1 sobre 6, i avisa de la possibilitat de superar els 33,7 ºC en hores diürnes.

La calorada anirà de baixa, molt tímidament, a partir de dimecres.