El terratrèmol que ha afectat el Marroc i ha fet 2.012 morts i 2.059 ferits – 1.404 de gravetat – i incomptables danys materials ha deixat imatges de commoció arreu del món. Les autoritats locals han hagut de fer mans i mànigues per auxiliar les víctimes i dur-les a llocs més segurs. betevé ha pogut parlar amb testimonis barcelonins que es trobaven a Marràqueix en el moment del sisme.
Els primers moviments els van notar cap a les 23.15 h de divendres. De moment, són els més potents que han viscut. Així ho narra Begoña Lombera, veïna de Sant Andreu. Estava gaudint d’un viatge d’oci amb un grup d’amigues quan, de cop, tot es va capgirar: “Érem a l’habitació per anar a dormir i tot es va començar a sacsejar. No havia sentit mai una sensació tan bèstia, semblava que tot hagués de desaparèixer o obrir-se pel mig”, diu.
“Vam sortir com vam poder corrent”
El primer que van haver de fer va ser sortir campi qui pugui del Riad Dar Sara, el petit hotel on es trobaven allotjades. Algunes d’elles ni tan sols estaven vestides: “Vam sortir com vam poder corrent, ens van dir que ens n’havíem d’anar d’aquí. Vam agafar una mica de roba i el passaport”. Les autoritats locals els van portar a carrers amples i places. En definitiva, indrets de la via pública on el risc d’ensorraments fos tan baix com fos possible.
Una vivència semblant va experimentar David Espart i la seva família, un veí de les Corts que també es trobava en un hotel en el moment del sisme. “Va ser un ensurt molt gros i tot es va començar a moure. Dos segons després ens vam adonar que era un terratrèmol i ens vam refugiar sota el marc d’una porta. Va durar entre 15 i 30 segons”, diu.
La Begoña Lombera també destaca el moment en què van sortir al carrer. “Ens van enviar a un carrer ben ample perquè no pogués caure cap casa al voltant nostre”. Tot i això, després les van portar amb altres persones a un emplaçament més segur, “una mena de pati molt gran on no hi havia parets. Ens van portar mantes i vam estar allà una estona estirats”, afegeix. De la mateixa manera, Espart assegura que va passar al carrer “un parell d’hores” amb una multitud de persones commocionades.
Tornada a una aparent normalitat
Després del tràfec dels primers minuts, un clima de calma fràgil ha anat tornat a Marràqueix. Lombera assegura que cap a quarts de cinc de la matinada les autoritats els han permès tornar a l’hotel, tot i que no es feien responsables de les possibles conseqüències. El grup de viatgeres s’ha dividit i n’hi ha que han decidit acabar de passar la nit al ras, mentre que d’altres, ella inclosa, han pogut dormir una mica a l’habitació: “Ens ha anat bé”, admet.
Els dos barcelonins coincideixen en el fet que al matí d’aquest dissabte, 9 de setembre, s’aprecia “certa normalitat”. Espart ha fet un recorregut de dos kilòmetres per la ciutat i assegura que moltes botigues encara estan tancades, tot i que “n’hi ha que estan obertes”.
Mostres de solidaritat a tot arreu
Segons aquests testimonis barcelonins, treballadors de l’hotel, ciutadans de Marràqueix, autoritats… tots han aportat el seu granet de sorra per ajudar a qui ho necessitava. A l’hotel Riad Dar Sara els han portat menjar i tot el que podien requerir: “Han estat sempre al nostre costat”, diu la Begoña, que només ha percebut facilitats dels veïns: “La gent d’aquí és un encant. Ens van oferir de tot: la casa, ens treien cadires al carrer i ells amb prou feina tenien res per a ells”, sentencia.
La Generalitat continua recopilant informació sobre possibles afectats per la catàstrofe i ha facilitat un punt de contacte i un telèfon per als catalans que tinguin família o coneguts a la zona afectada.