El mes setembre de 2006, va marcar un canvi en la situació de les bandes llatines a Barcelona. Els Latin Kings, una de les bandes més importants, es va convertir en associació cultural per desvincular-se de la violència. Tot i així, en aquests últims anys, han aparegut noves bandes i s'hi han afegit joves d'altres nacionalitats. Per aquest motiu, han decidit reforçar l'unitat dels Mossos que ja s'encarregava d'aquestes bandes i donar-li més presència al carrer. A Barcelona, uns 2.000 joves pertanyen a diferents bandes encara que no totes són violentes. Des de la Federació d'Entitats Llatinoamericanes de Catalunya asseguren que una part important de la feina cal fer-la abans que aquests joves entrin en aquest grups. Per això, ja fa anys que estan treballant per la integració d'aquests joves amb classes de català, cursos d'inserció laboral i tallers sobre la igualtat de la dona. També per poder canviar la percepció que en té la societat. Actualment, només el 4% dels joves llatinoamericans tenen accés a la universitat. Per Fedelatina, el gran repte és aconseguir canviar aquestes xifres.

Per evitar els problemes de convivència i d’ocupació de l’espai i el risc que aquestes agrupacions assoleixin una certa “estructura criminal”, els Mossos d’Esquadra volen que l’actuació no sigui exclusivament policial, ha explicat el director general del cos, Manel Prat.

El perfil de les bandes llatines

Segons els informes policials, les bandes llatines de Catalunya s’inspiren en bandes juvenils de l’Amèrica Llatina, si bé aquí manifesten una violència molt menor i, a més, integren nois catalans, filipins i marroquins. Es calcula que n’hi pot haver entre 3.000 i 3.500 repartits per la geografia catalana, solen tenir una edat compresa entre els 12 i els 24 anys i, malgrat que no són criminals, poden arribar a protagonitzar episodis molt violents.

Entre les bandes llatines que s’han format a Catalunya, hi ha els Latin Kings, els Ñetas, els trinitaris, els Mara Salvatrucha 13 i els Mara 18.