En aquest tram de Balmes, per sobre de la Diagonal, les voreres són estretes i els vianants han de compartir l'espai amb les motos. Per això el canvi més important serà l'ampliació de les voreres. Després de la reforma faran, de mitjana, 4 metres i 60 centímetres. Per aconseguir-ho s'eliminarà un carril de circulació, i es passarà dels cinc actuals, a quatre, un d'ells reservat per a l'autobús i el taxi. CYRIL LANDES, encarregat d'Herbs "Es muy importante tener muebles con flores fuera, porque atrae mucho a la gente. Por eso yo creo que es muy positivo para los comercios, sobretodo como el nuestro." El mateix pensen alguns restauradors. Les voreres més amples els permetran col·locar terrasses a l'exterior o ampliar les que ja existeixen, com aquesta, que de moment té dues taules. ROCIO ORTUÑO, gerent d'El Viejo Pop "Por ejemplo hay contenedores de basura, aparcamos las motos, a veces no muy bien... y eso dificulta el paso de la gente. La verdad es que creo que es un trozo de la calle que va a ganar mucho." La qüestió que més preocupa els comerciants és l'impacte que pugui tenir la durada de les obres, que l'Ajuntament estima serà de vuit mesos. CLARA ROCA, encarregada d'Almatrichi "És una botiga que des del carrer es veu poc, de fet la gent ens ho diu, i durant un temps, ens perjudicarà una mica. A llarg termini confio que ens vagi millor." La reforma aprofitarà per instal·lar més embornals connectats als col·lectors que hi ha ara. També s'adaptaran la senyalització i els semàfors. Un altre dels punts forts serà la renovació de l'enllumenat amb tecnologia LED. També es plantarà nou arbrat i es canviarà el mobiliari urbà. Les obres s'executaran durant el 2014.

L’actuació més important que s’hi farà és ampliar les voreres fins als 4,60 metres d’amplada mitjana. D’aquesta manera es resoldrà el problema de manca d’espai per als vianants, que ara han de compartir unes voreres estretes amb motocicletes i contenidors d’escombraries.

La majoria de comerciants es mostren molt satisfets amb el projecte, perquè confien que la millora del carrer ajudarà a dinamitzar el comerç d’aquesta via. També hi ha, però, qui creu que la durada dels treballs pot perjudicar unes vendes que ara mateix ja són molt baixes.

Un carril menys

La reforma eliminirà un carril de circulació. Per tant, es passarà dels cinc actuals a quatre. Un dels carrils estarà reservat, com fins ara, a la circulació d’autobusos i taxis. L’objectiu és reduir el trànsit de vehicles que, en aquest carrer, és força elevat. S’aprofitarà la remodelació per crear nous embornals que es connectaran a la xarxa de col·lectors ja existent.

Un altre canvi destacat serà la instal·lació de nou enllumenat urbà, a base de fanals similars als de l’Eixample, de 6,6 metres d’alçària i amb tecnologia LED de baix consum. Pel que fa al mobiliari urbà, es renovaran paperes i s’instal·laran nous bancs i cadires. També s’adaptaran la senyalització i els semàfors.

Rentat de cara complet

A banda de remodelar Balmes des de la Diagonal fins a la travessera de Gràcia, l’Ajuntament ja va anunciar fa setmanes que també es reformarà el tram que va de la Gran Via al carrer d’Aragó. Aquestes dues actuacions completen la reforma que ja es va fer, ara fa tres anys, en aquesta mateixa via.

Entre la Diagonal i la travessera de Gràcia, l’àmbit d’actuació són 7.800 metres quadrats i el projecte té un pressupost de 1.713.583 euros. El calendari encara no està tancat, però es preveu que les obres tinguin una durada de vuit mesos i comencin entre l’octubre de 2013 i el desembre de 2014.