Les dones comencen a patir les conseqüències de la iniciació al tabaquisme ara fa 30 anys. Així, mentre la mortalitat per càncer de pulmó baixa entre la població masculina, en el cas de les dones ha crescut cinc dècimes entre el 2007 i el 2008 i ha passat de 28 a 33 casos per cada cent mil habitants. Les polítiques per reduir el consum de tabac haurien començat a tenir efectes en la salut dels homes, que disminueixen deu dècimes la incidència de la mortalitat per aquest tipus de càncer. L'informe de Salut Pública posa l'accent també en l'increment de les infeccions de transmissió sexual. Des de fa un parell d'anys existeix un registre obligatori de malalties com la sífilis. Entre el 2008 i el 2009 se n'han detectat 425 casos, dels quals el 91% eren homes i d'aquests, el 74% es declarava homosexual. ISABEL RIBAS, presidenta de l'Agència de Salut Pública "No ens preocupa tant el nombre de casos. S'encén l'alarma perquè són símptoma de relacions sexuals desprotegides i aquí sí que hem d'actuar." Tot i que els casos de sida continuen als nivells més baixos es de l'any 1987, Salut Pública alerta que el diagnòstic arriba tard la meitat de les vegades. El nombre major de nous casos es donen en homes que mantenen relacions amb altres homes.

A més, per primera vegada es té un registre de les infeccions de transmissió sexual de Barcelona. Tot i que la incidència és baixa, l’Agència de Salut Pública fa un toc d’alerta perquè aquestes infeccions són resultat de relacions sexuals desprotegides.

L’informe també conclou que han baixat les visites a les urgències dels hospitals, un fet que ha permès millorar l’assistència sanitària gràcies a la desmassificació. Els barcelonins han optat per utilitzar els ambulatoris d’urgències oberts les 24 hores i, d’aquesta manera, s’ha aconseguit descentralitzar el servei.