Nova iniciativa com a prova pilot a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu per apropar aquest equipament als ciutadans. El projecte Els barris visiten l’arxiu promou que persones grans dels set barris del districte visitin l’arxiu municipal on es presenta una selecció de documents sobre el barri concret que visita.

A més, vol ser una eina per donar veu als participants i contribuir a nodrir el passat històric. Els primers a visitar l’arxiu han estat els veïns del Bon Pastor, però es preveu que fins a l’estiu passin la resta de barris.

Tastet sobre l’arxiu i apropar-se a la documentació del Bon Pastor

Les visites comencen amb una explicació sobre l’arxiu i les seves instal·lacions. Es mostren alguns documents dels 15 fons que en disposa i també s’entra a la sala de dipòsit. A continuació es fa una descoberta de la documentació històrica del barri.

En el cas del Bon Pastor, documents sobre el passat històric de les cases barates, l’establiment d’indústries com La Maquinista Terrestre i Marítima o Can Sala. També de personatges del barri com mossèn Joan Cortinas.

Les vivències de les dones com a passat històric

A banda de mostrar els documents als veïns, també se’ls vol donar veu. Segons Jaume Oriol, responsable d’arxiu i gestió documental de l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu, es vol que “interactuïn a través de vivències, records i memòria i fer un exercici plegat de memòria col·lectiva”.

El projecte neix també amb la col·laboració de la memòria històrica del districte de Sant Andreu que busca posar en relleu, especialment, el relat de les dones per construir la història. “Sobretot les dones que no se senten protagonistes, que vinguin i que sàpiguen el que ha passat també ha estat història, i se sentin validades”, explica Oihane Otegi, tècnica de memòria històrica de Sant Andreu.

Comparteix a: