(ACN/redacció) El Parlament ha aprovat aquest dimecres al matí les conclusions del Grup de Treball d’Anàlisi de l’Impacte de la Covid-19 a les residències de gent gran. El document ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, ERC i Junts i els vots contraris de PP, Vox, CUP, En Comú Podem i Cs. Membres de la Coordinadora Residències 5+1 han mostrat el rebuig a aquest informe amb una concentració de protesta a l’exterior del Parlament.

Mala coordinació entre les residències i sistema sanitari

A les conclusions de l’informe queda palesa la falta de recursos per la imprevisibilitat de la pandèmia i que ni el sistema sanitari ni les residències estaven preparats. També es constata la “manca” de recursos i de coordinació entre el sistema residencial i el sanitari, que va provocar un “accés desigual” als hospitals.

Entre l’1 de març i el 30 d’abril del 2020 van morir 3.896 residents amb covid confirmada o sospitosa, dels quals 2.798 ho van fer dins les residències i 1.098 als hospitals. Això suposa que el 71,82 % dels residents van morir sense ser derivats a un hospital.

L’informe recull l’infrafinançament del sistema sanitari i la voluntat de fer un canvi en el model residencial. Un extrem que ha rebut les crítiques de les formacions d’En Comú Podem i de la CUP, que retreuen la falta de voluntat política a l’hora de modificar aquest model “altament privatitzat” i amb “condicions precàries” per a les persones que hi treballen.

Inspeccions “deficients”

Un altre punt en què l’informe s’expressa amb duresa és sobre els serveis d’inspecció a les residències, que titlla de “deficients”, sobretot per la manca de personal, i que només s’activen si es presenta una denúncia i molt poques vegades actuen d’ofici. El document adverteix que els problemes amb la inspecció continuen avui dia.

Falta de depuració de responsabilitats

Les formacions d’En Comú Podem i de la CUP, que han votat en contra de l’informe, han denunciat que les conclusions del document “no depuren responsabilitats”. Les diputades Laia Estrada i Jessica González han retret que “no s’hagi fet justícia, ni reparació ni garanties de no repetició”.

Una burla als morts i les seves famílies

Una cinquantena de membres de la Coordinadora de Residències 5+1 s’han manifestat aquest dimecres a l’exterior del Parlament per mostrar el seu rebuig a aquest informe. Assenyalen que algunes de les conclusions són mentida, com per exemple que les derivacions als hospitals seguissin criteris mèdics.

L’informe és una burla als morts i les seves famílies”
María José Carcelén, Coordinadora de Residències 5+1

María José Carcelén, portaveu d’aquesta entitat, és del parer que aquestes es van fer en funció de l’edat i del lloc on vivien. Des de la Coordinadora apunten que a molts ancians no se’ls va derivar als hospitals ni se’ls va poder atendre en les mateixes residències i “se’ls van deixar morir en condicions absolutament indignes”.

Se’ls ha deixat morir en condicions absolutament indignes”
María José Carcelén, Coordinadora Residències 5+1

L’ACRA creu que “és una oportunitat per afrontar els reptes del sector”

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) de la seva banda, considera que l’informe és “una oportunitat per afrontar els principals reptes del sector d’atenció a la gent gran amb dependència”. Cinta Pascual, presidenta de l’associació, explica que “arribaran noves pandèmies i no s’ha de repetir la mateixa història, no ens ho podem permetre”.

Per això, des de l’entitat demanen més recursos humans, materials i econòmics, i més coordinació social i sanitària, “uns elements imprescindibles no només per evitar efectes similars als patits durant la crisi de la covid, sinó per tenir un sector de més qualitat, fort i referencial“, ha afegit.