(ACN) Un grup d’investigadors del Clínic-IDIBAPS, l’IDIBELL i el CIBERSAM han desenvolupat una aplicació per al telèfon mòbil que permet valorar l’ansietat de manera continuada i a temps real. Fins ara, per determinar si una persona té una ansietat elevada, el professional sanitari pregunta en una entrevista o amb un qüestionari el grau d’ansietat al llarg de les darreres setmanes. Segons els investigadors, aquest tipus de valoració té algunes “limitacions”, mentre que l’aplicació desenvolupada mostra una “excel·lent fiabilitat” i permetria predir millor si la persona tindrà ansietat en el futur. Els resultats de l’ús de l’aplicació, testada durant sis mesos per un centenar de persones, s’han publicat a la revista ‘Assessment’.
Una de les “limitacions” de fer entrevistes presencials és que la persona ha de fer una valoració de la seva ansietat “mitjana”, quan l’ansietat pot ser variable en el temps, ja que és un procés dinàmic. D’altra banda, la persona ha de confiar en els seus records, que poden estar afectats per les emocions actuals i altres factors.
Quina ansietat estàs sentit ara mateix?
Així, fer-ne un seguiment continu proporciona informació valuosa sobre la seva evolució, d’acord amb els autors de l’estudi. Per això, els investigadors van demanar a 99 persones que valoressin durant sis mesos en una escala de 0 a 100 la seva ansietat diària, en diversos moments del dia. Es va fer a través d’una aplicació instal·lada al seu telèfon mòbil i amb unes preguntes molt senzilles, com per exemple, “quina ansietat estàs sentint ara mateix?”.
“Des de fa un temps, sabem que és millor mesurar algunes emocions al moment, just quan es donen, en el context en què es donen i de forma longitudinal, és a dir, durant diversos dies o setmanes”, explica Joaquim Raduà, de l’IDIBAPS i membre del CIBERSAM. “Avui dia això es pot fer fàcilment amb un ‘smartphone'”, afegeix.
L’anàlisi de l’ús de l’aplicació demostra que va tenir molt bona acceptació i seguiment per part dels participants. “La majoria dels participants van respondre diverses vegades al dia preguntes sobre la seva ansietat amb el seu telèfon intel·ligent i la majoria ho van fer regularment durant els sis mesos de l’estudi”, assenyala Miquel A. Fullana, investigador de l’IDIBAPS i membre del CIBERSAM. En global, els resultats indiquen que l’aplicació va mostrar una “fiabilitat excel·lent”.