Els col·lectius de defensa del dret a l’habitatge han posat el crit al cel després que al juny hagi entrat en vigor el protocol per allotjar d’urgència les famílies que han perdut casa seva, i passa a tenir un límit: sis mesos.
Els allotjaments temporals d’urgència (ATU) serveixen com a primer aixopluc per a algú que tot just ha perdut la casa —com ara per un desnonament— i poden ser pensions o hostals. Aquesta solució d’emergència és, per a moltes famílies, una mena de pont fins que no aconsegueixin un habitatge més estable de la mesa d’emergència —també és provisional, però amb estades més llargues.
La llista d’espera no para de créixer
Segons les últimes dades de l’Ajuntament, del mes d’abril, a la ciutat hi ha 739 famílies que esperen un dels habitatges de la mesa d’emergència: 703 ja fa mesos que esperen i 36 s’han incorporat, de nou en nou, aquest abril. La demanda és molt més alta que l’oferta disponible, i això fa que en llista d’espera hi hagi 685 famílies, quasi el 93 % de les sol·licituds.
El 7 % restant el formen aquells expedients amb què ja es treballa —o bé en curs, o bé tancats. Així, s’han adjudicat 17 pisos, el 2,2 % de la demanda, s’estan tramitant 22 sol·licituds més, el 3 % de les peticions, i se n’han desestimat 16, que són el 2,1 %. Aquestes dades escenifiquen una situació de saturació que, darrerament, han denunciat els col·lectius prohabitatge.
Amb aquest context, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona tem que “amb una llista d’espera tan llarga, si aquestes persones surten de les pensions, acabaran al carrer“, ha explicat la portaveu de la PAH Barcelona, Delia Ccerare.
Juanjo Ramon, portaveu de les PAH catalanes, apunta que aquesta llista d’espera és una mostra “del col·lapse que hi ha i de la gran emergència que estem patint” i lamenta que, tot plegat, suposa “promoure la part més dramàtica de la pèrdua d’habitatge”.
Alliberar pensions per als turistes
Les dades de recuperació econòmica i les d’arribada de turistes a Barcelona apunta que puguin ser de rècord, encara més coincidint amb la Copa Amèrica de Vela. Una circumstància que no ha passat desapercebuda per a Resistim al Gòtic.
Una portaveu de l’entitat, Tiphaine Leurent, relaciona l’entrada en vigor del nou protocol aquest juny amb el turisme: “Amb la pressió turística que hi ha, no hi cap la gent reallotjada a les pensions i els hostals i s’hi ha de fer lloc”, alerta. I conclou que “s’ha establert en un protocol del tot injust”.
Estades més curtes a canvi d’ajuts directes
Segons l’Ajuntament, el nou protocol es basa en l’atorgament d’ajuts directes als beneficiaris d’aquests allotjaments, amb la idea que puguin buscar una nova llar de manera autònoma. Amb tot, el Síndic de Greuges de Barcelona ha demanat al consistori ajornar-ne l’aplicació.