correu frau SEPE

Els Mossos d’Esquadra alerten d’un correu en què se suplanta la identitat del SEPE amb un enllaç fraudulent que, si es clica, es descarrega un codi que infecta el dispositiu. El missatge electrònic notifica a l’usuari que té un procés laboral pendent i mostra tot de dades d’aquest suposat tràmit per fer-lo creïble. En el cos del text s’explica que per obtenir més detalls sobre el procés en format PDF es pot prémer un enllaç que s’hi especifica a continuació. En realitat, però, el que fa és descarregar un arxiu comprimit que executa un codi maliciós que contamina l’aparell amb la intenció de robar credencials i informació financera de l’usuari.

Per donar veracitat al correu té el logotip del Govern i l’aparença que qui l’envia és el Ministeri de Treball. Tot i això, si es llegeix bé es pot veure que qui l’envia és Justícia del Treball, un organisme inexistent. El correu té una data d’enviament recent, del 28 de gener, però des de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) no descarten que els ciberdelinqüents puguin actualitzar la data en els propers enviaments.

Què es pot fer si s’ha clicat a l’enllaç?

Des del SEPE també alerten d’aquesta estafa i recorden que aquest organisme públic mai demana dades personal o bancàries a través d’SMS, correu electrònic o WhatsApp. En cas d’haver rebut el correu, l’INCIBE recomana marcar-lo com a correu brossa i esborrar-lo de la safata d’entrada. Si ja s’ha descarregat l’arxiu però no s’ha obert, és important esborrar-lo de la carpeta de descàrregues i també de la paperera de reciclatge. En tots dos casos, a més, es pot reportar el frau a través dels canals d’INCIBE i, si cal, demanar ajuda a través de la Línia d’Ajuda en Ciberseguretat.

En cas d’haver descarregat i executat l’arxiu, cal desconnectar l’equip de la xarxa per evitar que es propagui a altres dispositiu. També cal escanejar el sistema amb un antivirus per desinfectar-lo. A més, des d’INCIBE recomanen reunir totes les proves possibles fent captures de pantalla i prendre nota tant de les dades com el correu electrònic des d’on t’han enviat el missatge per poder posar una denúncia a la policia.