El districte de Gràcia vol millorar la connectivitat interna del barri de la Salut amb l’obertura del carrer de Sant Cugat del Vallès, entre el carrer de Larrard i l’avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. Actualment, el pas d’aquest vial queda tallat per un mur de pedra d’uns 10 metres de desnivell i una parcel·la tancada que fa 70 metres de longitud. Inicialment, en aquest indret estava previst crear-hi una àrea de jocs infantils, però l’Ajuntament va aturar el projecte, que ja s’estava executant, per risc de despreniments.

Segons explica el conseller d’Urbanisme de Gràcia, Jordi Farriol, un cop descartada l’opció de fer-hi els jocs “vam veure l’oportunitat de crear una connexió que evitaria fer un trajecte a peu amb forts desnivells”. Una opció que s’ha vist reforçada amb la recent adquisició per part del consistori del solar que divideix el carrer. Es tracta d’un terreny que havia estat el pati de l’antiga escola Virolai i que amb la modificació del Pla general metropolità per a la millora urbanística i ambiental dels barris de Gràcia del 2021 ha passat a estar qualificat de zona verda. El projecte d’obertura del vial, però, queda supeditat a un estudi de viabilitat que preveu, entre d’altres, la instal·lació d’un ascensor per superar el desnivell.

Una drecera cap al Mercat de Lesseps

El nou pas milloraria la connexió transversal del barri de la Salut i facilitaria el camí en direcció al Mercat de Lesseps evitant fer la volta pel passatge de Mercedes o havent de baixar fins a la travessera de Dalt. Per això, des de l’Associació de Veïns de la Salut, estan a favor d’aquest projecte. Una de les portaveus, la Pepa de la Rocha, assegura que “milloraria molt la connexió entre una banda i l’altra del barri, i ens estalviaríem anar per la travessera, que està saturada de cotxes, fum, soroll i turistes”. Si l’actuació s’acabés duent a terme, es finançaria amb fons provinents dels ingressos del Park Güell.