Hauran de fer com un fènix i tornar a renéixer de les cendres, i serà literal. A la família d’en Sergio Querol no els queda altra opció després que, la setmana passada, s’incendiés la casa on viuen el seu fill d’11 anys i la seva exparella a Sant Andreu. “Ho hem perdut tot“, ha explicat en Sergio Querol a betevé quan li preguntem com està. “Ja no tenim ni fotografies, ni papers, ni escriptures, ni roba, ni records, ni res”, detalla abatut.
Els fets van succeir dissabte passat, a la nit, durant el correfoc de la Festa Major de Sant Andreu. L’espectacle pirotècnic passava per davant de l’habitatge, al número 6 del carrer de Montpeller. És un carrer d’uns sis metres d’amplada on, a banda i banda, s’hi aixequen cases de planta baixa i pis.
Una de les guspires de la pirotècnia va encendre la cortina d’una finestra i “en poca estona es va cremar casa nostra“, relata Querol. “Vam tenir la sort que en aquell moment no hi havia ningú a casa“, explica, tot i que lamenta que en l’incendi “van morir el nostre gos i el nostre gat“. Tot el que ha passat “ens ha deixat enfonsats en la misèria i amb depressió“, confessa.
Demanen responsabilitats
En Sergi Querol assumeix que “l’incendi va ser un accident“, però és més crític amb el dispositiu de seguretat que acompanyava el correfoc. Explica que “només custodiaven la cercavila de pirotècnia dos agents motoritzats de la Guàrdia Urbana” a l’inici i al final del seguici, però recalca que “no hi havia ni Bombers ni tampoc Protecció Civil, que podien haver evitat la desgràcia”.
Més enllà de l’incendi, Querol afirma sentir-se “abandonat a la sort” per part de les administracions, que els ha dispensat “un tracte inhumà“: “Com pot ser que, havent-hi un menor implicat [el seu fill té 11 anys] ningú no ens ha preguntat com estem o què necessitem? Com pot ser que no se’ns hagi ofert cap solució d’habitatge després d’haver perdut la casa?”, es pregunta.
Una setmana després, explica que “no he rebut cap resposta al correu electrònic” que, diu, va escriure a l’apartat ‘Contacteu amb l’alcaldessa’ per demanar ajuda la mateixa nit dels fets.
Les primeres reaccions, set dies després
Aquest dissabte, però, el consistori ha informat que, sobre aquest cas, “el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) ha contactat amb els afectats per si necessiten quelcom” i assegura que “des del primer moment, se’ls va oferir un allotjament alternatiu, però el van refusar perquè no els calia”.
Les reaccions també han arribat per part de les Colles de Diables implicades en aquest succés que, segons el consistori, “disposaven de la llicència” per organitzar l’esdeveniment. Si bé la família de Querol agraeix “el suport que hem rebut de molts veïns”, ha trobat a faltar durant la setmana transcorreguda des de l’incendi que “algú de la Comissió de Festes de Sant Andreu del Palomar es posi en contacte amb nosaltres“. “Aquí no ha vingut ningú“, sentencia dolgut.
En un comunicat conjunt, Diables de Sant Andreu, Diables del Mercadal Infernal i Satànica de Sant Andreu “lamenten profundament” els fets durant el correfoc i asseguren que, amb la “col·laboració del districte”, es farà “una anàlisi detallada” dels incidents per “determinar-ne les causes” i “prendre les mesures adients perquè no torni a passar“. En aquest comunicat, totes tres entitats afirmen haver “quedat veritablement consternats pel que ha passat”.
Tornar-se a aixecar
Aquest dissabte al matí, en Sergi Querol continuava amb la neteja de casa seva, on encara eren molt visibles els efectes de l’incendi. “Tenim un equip de pèrits de l’assegurança que ens ajuda a recuperar el que podem de les cendres”, explica, tot i que assegura que “ens en sortirem com puguem“.
Ara per ara, està valorant jurídicament “posar una denúncia per demanar responsabilitats” sobre els fets, tot i que admet que, de moment, “ja he posat en coneixement de tot plegat la Fiscalia, la Síndica de Greuges de Barcelona i el Síndic de Greuges de Catalunya“, ha afegit.