Com si d’una alineació dels astres es tractés, la meteorologia també sembla que es vulgui alinear per donar un cop de mà a la sequera que arrosseguem de tot aquest 2015, en què amb prou feines han caigut 300 litres a la ciutat quan la mitjana anual és del doble, 600).
L’anticicló situat entre Polònia i Hongria i allargassat fins a Grècia i el sud d’Itàlia, és un fet quasi inequívoc de pluges importants a casa nostra. Entre aquest anticicló i una borrasca amb aire fred que se situarà al sud de la Península, hi ha tot un passadís de vents d’est i sud-est carregats d’humitat que portaran una situació de pluges importants, temporal de vent i temporal marítim.
Llevantada o xalocada?
Per bé que mediàticament els mitjans, a tot el que ve de mar li acostumem a dir “llevantada”, la diferència entre el llevant i el xaloc és sensible al nostre territori i té molt a veure amb la geografia.
El llevant és un vent de component est pur. Aquest vent incideix amb més perpendicularitat a les muntanyes de l’Albera, el Collsacabra i les Guilleries a Girona i el massís del Port a Tarragona. És per això que, tot i que amb aquest vent acostuma a ploure a tota la costa i el prelitoral, sempre plou amb molta més insistència al voltant d’aquestes serralades. És per tant la Costa Brava i comarques gironines, per una banda, on s’acumula més aigua i del cap de Salou cap al sud, per l’altra banda.
Per contra, i seguint exactament el mateix criteri, el vent de xaloc, el que tindrem la setmana vinent, arriba amb molta més incidència i perpendicularitat a la serralada Litoral i a les muntanyes del prelitoral compreses entre el Montseny i Prades. Amb aquesta situació, la costa i prelitoral de Barcelona i nord de Tarragona són les que acostumen a rebre més aigua i sembla que serà la situació que tindrem dilluns i dimarts.
Com sempre, cal anar seguint la situació al minut perquè encara falten dos dies i pot canviar una mica, però els mapes, de moment, marquen unànimement aquest temporal amb majúscules per dilluns i dimarts.