No cal ser alumne del centre per poder-ne gaudir. Els patis estan oberts a tothom i disposen d'un servei de monitoratge que s'encarrega de que tot funcioni amb normalitat. Així doncs, l'objectiu és optimitzar-ne l'ús i potenciar la seva vessant educativa i social. Els "Patis Escolars Oberts", funcionen tots els caps de setmana des del 2008. Entre el 23 de desembre i el 8 de gener, dels 52 patis oberts, 17 amplien el seu horari habitual, també entre setmana.

Cada pati té un  horari diferent. Alguns obren només dissabte, d’altres tot el cap de setmana i 17 centres han ampliat l’horari habitual i obren també entre setmana. Aquests patis que amplien horari són les escoles Ramon Llull i Ferran Sunyer a l’Eixample; els centres Barrufet, Lluís Vives, Seat, Carles I i La Muntanyeta, de Sants Montjuïc;  Poeta Foix a Sarrià-Sant Gervasi, Baldiri i Reixac de Gràcia i Torrent d’en Melis i El Carmel, d’Horta-Guinardó. També les escoles Sant Jordi i Antaviana, de Nou Barris, Baró de Viver i El Sagrer a Sant Andreu i Miralletes i Bernat Metge a Sant Martí.

Tots els centres restaran tancats els dies 25 de desembre de 2011 i l’1 de gener de 2012.

Els patis escolars oberts és una iniciativa municipal que  té com a objectiu donar un ús públic -sempre en horari extraescolar- als patis dels centres educatius de Barcelona. Les instal·lacions disposen d’un servei de monitors que s’encarreguen d’obrir i tancar els patis, gestionar les possibles incidències i fomentar la relació entre els usuaris. Actualment, hi ha 52 patis oberts als 10 districtes de la ciutat i a 44 dels 73 barris. L’objectiu de l’Ajuntament és fer arribar la iniciativa als 29 barris que no en tenen.