Arrels Fundació organitza aquests dies una acció reivindicativa per homenatjar les persones sense llar que han mort a la ciutat des del 2015. Es tracta de la col·locació de 550 plaques de cartró a diversos racons de Barcelona amb el nom, l’edat i la data de defunció d’aquestes persones. A la iniciativa, que es duu a terme des de fa nou anys, hi participen 14 escoles, dues entitats, una empresa i 32 ciutadans particulars.

L’Escola Virolai, ubicada al Carmel, ha estat un dels centres educatius que han participat enguany en l’activitat. Els alumnes de quart han dedicat un matí a col·locar una trentena de plaques a diversos indrets del barri com la plaça de Salvador Allende o el carrer del Santuari. Yeray Sánchez, mestre de l’escola, ha valorat de forma positiva l’acció d’homenatge ja que “permet que els nens vegin que al carrer existeix la realitat dels sense llar i ho visquin com un aprenentatge”, ha remarcat. Han instal·lat les plaques a llocs visibles i molt transitats perquè “volem que les vegi molta gent i es conscienciï que hi ha persones que moren al carrer”, ha explicat el Lucas, alumne del centre.

El sensellarisme, un mal endèmic a les ciutats

De les 550 persones sense llar que han mort a Barcelona des del 2015, gairebé una de cada 10, han perdut la vida oblidats al carrer. A més la seva esperança de vida es redueix considerablement i no arriba als 60 anys. “Viure al carrer mata i escurça la vida i malauradament a Barcelona, hi ha moltes persones que acaben la seva vida en la precarietat absoluta”, ha lamentat Juan Lemus, membre d’Arrels Fundació.

El missatge que volen transmetre amb aquesta iniciativa és que els sensellar estan exposat a molts riscos i violències, que sovint no poden tenir cura de la salut pròpia i que viuen sota condicions climatològiques extremes. La campanya de sensibilització culminarà el dimecres 30 d’octubre amb un acte final davant de la Catedral sota el lema “Ningú sense record”, en què s’homenatjarà les 84 persones mortes el darrer any.