detinguts matrimonis

La Policia Nacional ha detingut una cinquantena de persones en el marc de la desarticulació d’una xarxa delictiva que fomentava la immigració irregular de ciutadans marroquins. Segons el cos policial, la xarxa, que operava principalment a Melilla però també a Barcelona i a Girona, formalitzava matrimonis i unions de fet de conveniència. 40 dels detinguts tenien ordres d’arrest en vigor i presumptament havien participat en 35 unions falses. Entre els arrestats hi ha la principal responsable del grup, una dona que ja ha ingressat a la presó i que regentava una assessoria dedicada a tràmits d’estrangeria. Segons la policia, la dona cobrava més de 12.000 euros per proporcionar permisos de residència fraudulents.

Matrimonis de conveniència

La investigació va arrencar el juliol del 2022. Segons fonts policials, el grup introduïa ciutadans marroquins cap a l’espai Schengen, formalitzant davant d’un notari matrimonis civils o unions de fet de conveniència amb ciutadans espanyols.

L’estructura criminal estava encapçalada per la principal detinguda, que oferia els seus serveis a banda i banda de la frontera tot i no estar col·legiada com a advocada ni com a gestora.

Les indagacions policials han determinat que arribava a cobrar més de 12.000 euros per proporcionar els permisos de residència fraudulents als interessats i que, fins i tot, havia estafat alguna persona cobrant-li diners sense arribar a fer cap tràmit.

“Modus operandi” calculat

La dinàmica delictiva començava una vegada el client contactava amb la gestora. Tot seguit, els captadors reclutaven el cònjuge espanyol i testimonis, i tots compareixien davant d’un notari. Allà es formalitzava la unió mitjançant la consignació de l’acta corresponent, que s’enviava al Registre Civil o al Registre de Parelles de Fet.

Finalment, la gestora detinguda presentava davant l’Oficina d’Estrangers la sol·licitud de l’autorització de residència a nom del cònjuge marroquí, a la qual tenia dret en virtut del fals enllaç. D’aquesta manera culminava el pla delictiu i s’obtenia la regularització administrativa a Espanya, segons afirma la policia.

Ramificació a Barcelona i Girona

Tot i que el gruix d’aquesta trama criminal es trobava a Melilla, la investigació policial ha fet aflorar nombrosos casos de parelles de fet fraudulentes formalitzades a Barcelona, on, d’acord amb la policia, la legislació autonòmica per a aquestes situacions és molt més laxa. El cos de seguretat ha afegit que la detinguda viatjava a la capital catalana, on ella mateixa oficiava com a intèrpret en alguna d’aquestes unions davant d’un notari, a més d’encarregar-se de presentar les sol·licituds de les autoritzacions de residència a les oficines d’estrangeria de Catalunya.

La policia ha detectat la participació de 90 implicats en 35 enllaços entre matrimonis civils i parelles de fet mitjançant compareixença davant de notaris de Melilla i Barcelona, així com la presentació de les sol·licituds d’autoritzacions de residència a nom dels cònjuges estrangers a les oficines d’estrangeria de Melilla, Barcelona i Girona.

A més, s’han tramitat ordres de detenció per als 40 sospitosos restants. El Jutjat d’Instrucció número 4 de Melilla va decretar presó provisional per a la principal arrestada. L’operació continua oberta en espera de més detencions.