Els metges protesten pels ajustos pressupostaris, que han obligat la sanitat pública catalana a retallar 1.000 milions d’euros aquest any. Està previst que participin en l’aturada els facultatius de 65 hospitals i 427 centres d’atenció primària (CAP) que formen part del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (centres públics i concertats).

La vaga no ha obtingut el suport de la resta de sindicats (CCOO, UGT, el d’infermeria SATSE i CATAC, entre d’altres) tot i que els cinc s’havien mantingut units en les accions de protesta dels darrers mesos. Metges de Catalunya va convocar l’aturada dilluns passat, després que, en les setmanes anteriors, les assemblees dels hospitals decidissin per majoria que estaven a favor de la vaga.

El sindicat Metges de Catalunya ha fet pública una carta dirigida als usuaris de la sanitat aquest dilluns. En el text expliquen que la vaga s’ha convocat com a protesta pel tancament de llits, plantes hospitalàries i sales d’operacions. També es queixen del tancament de les urgències nocturnes dels CAP i la reducció de proves diagnòstiques. Segons Metges de Catalunya, les retallades posen en perill la qualitat de l’assistència sanitària, i exigeixen la recuperació del pressupost per a salut anterior als ajustos. Els facultatius demanen comprensió als usuaris i també es disculpen per les molèsties que la vaga pot ocasionar.

Pel que fa les afectacions en el servei, s’espera que es notin en l’atenció primària (en la qual la reducció de la plantilla pot arribar al 75%) però no en les urgències ni les intervencions inajornables. En l’ordre de seveis mínims signada pel conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, es determina que els centres d’assistència primària i extrahospitalària hauran de garantir els serveis d’urgència durant l’horari habitual de cada centre. És per això que la Generalitat ha establert que un 25% de la plantilla de l’atenció primària treballi durant la primera jornada de vaga i que un 33% ho faci durant la segona.

Els serveis no urgents funcionaran amb el règim d’una jornada festiva. Per llei, la vaga no pot tenir cap afectació en les urgències hospitalàries, tant en els malalts externs com en l’atenció dels pacients ingressats en unitats d’observació. També funcionaran amb normalitat les unitats especials com cures intensives, coronàries, hemodiàlisi, neonatologia, radioteràpia i quimioteràpia o d’altres que es considerin d’urgència vital. El personal que presta el servei de transport sanitari haurà d’atendre, igualment, totes les urgències sanitàries i fer el trasllat del malalts per a tractaments oncològics, de diàlisi o d’oxigenoteràpia.

La darrera vaga convocada pel col·lectiu sanitari va tenir lloc fa cinc anys, el mes de març de 2006. Aleshores 11.000 metges van protestar durant tres dies seguits pel dèficit de personal.