La tercera fase del calaix de Sants, la fase final del projecte de cobriment de les vies en aquesta zona de Sants, afectarà finalment 158 habitatges, molts més del centenar que els veïns tenien comptabilitzats des de feia 20 anys. La xifra l’ha donada a conèixer la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, aquest dimarts al consell de barri de Sants-Badal. Gil ha explicat al veïnat que l’Ajuntament planeja una modificació del pla general metropolità (MPGM) per evitar l’enderroc del màxim d’habitatges possibles.
Segons ha explicat Gil, el districte està treballant la proposta de modificació amb l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU). Això acabarà amb la incertesa que tenen des de fa dècades les famílies afectades pel planejament urbanístic —158 actualment segons la regidora de Sants-Montjuïc— que viuen a les casetes i immobles sencers de l’entorn de la zona de Mercat Nou i dels carrers de Burgos, Riera de Tena i Jocs Florals (on hi ha l’edifici de Can Vies). L’MPGM que estudia el consistori s’ampliarà també a l’entorn de la rambla de Badal, on, segons ha dit la regidora Gil, hi ha diverses finques històriques també afectades, en aquest cas per fer-hi vials.
Un projecte urbanístic en dues fases
L’Ajuntament s’ha reunit ja amb bona part de les persones afectades pel planejament urbanístic de l’entorn del carrer de Burgos i els ha donat a conèixer la proposta de modificació del pla general metropolità. Aquesta proposta ha de permetre, en una primera fase, treballar per desafectar el màxim d’habitatges possibles, reallotjar els veïns que estaran afectats i que tenen dret a un habitatge nou, reordenar els diferents espais d’aquest entorn per planificar els equipaments previstos.
A banda, també ha de consolidar els espais que s’han guanyat els darrers anys, com el triangle situat entre els carrers de Sagunt i de Burgos —abans un immoble en desús i en mal estat— que un cop enderrocat aquest estiu s’ha transformat en espai verd.
En una segona fase, l’MPGM permetrà treballar en el futur de Can Vies —l’actual centre autogestionat símbol del moviment ocupa de Sants— que podria transformar-se en equipament. En aquesta segona fase es treballarà també en la transformació de les antigues cotxeres de TMB de mercat Nou en biblioteca.
La proposta de modificació del pla general metropolità es presentarà amb més detall al veïnat en una reunió informativa programada el 16 desembre del 2024. La trobada es farà al Club Esportiu Mediterrani, a les 18 h. “Esperem que sigui molt profitosa perquè ens permetrà posar negre sobre blanc i donar a conèixer la proposta que hem fet i detallar les zones que pensem es podran desafectar i les que continuaran afectades”, ha dit Raquel Gil.
Una dècada esperant la finalització del calaix de Sants
La tercera fase del calaix de Sants correspon a la reurbanització de la banda mar dels Jardins de la rambla de Sants. El projecte presentat al veïnat fa una dècada preveia guanyar 7.600 m2 d’espais per al barri. La meitat del total havien de ser espais verds, un 20 % havien de ser habitatges, oficines i locals comercials i un 14 % s’havien de transformar en equipaments.