És una imatge habitual a l'entrada del Zoo de Barcelona. Manifestants en reclamen el tancament perquè consideren que la instal·lació vulnera els drets dels animals. Les reclamacions de les entitats animalistes són a l'ordre del dia del debat sobre el futur del zoològic i la prova de foc per definir el model que ha de seguir durant el propers anys la marcarà el delfinari. Aquest setembre començaran les reunions formals entre el govern municipal, l'oposició, la direcció del Zoo i entitats animalistes per decidir el futur de la infraestructura. Des del consistori ja van anunciar a principis d'estiu que el projecte de renovació de la piscina que havia plantejat l'anterior govern municipal quedava aparcat perquè condicionava el debat per definir el nou model de zoo. La remodelació prevista, per valor de 10 milions d'euros, tampoc no convenç Esquerra Republicana, que aposta pel tancament del delfinari. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Que el delfinari no hi té cabuda, no pots tenir cetàcis dins d'una banyera i voldriem que Barcelona es declarés ciutat lliure de cetàcis en captivititat." L'Associació Europea de Mamífers Aquàtics ha marcat l'any 2018 com a data límit perquè el Zoo renovi les seves piscines per adaptar-se a la legalitat. El govern, però, vol que el debat vagi més enllà dels dofins. Des de principis d'any un comitè d'experts ha fet trobades amb diferents actors implicats i a finals de 2016 hauria d'estar llest un informe amb les conclusions. Una de les organitzacions que hi ha participat és ZooXXI, que promou un canvi de model. LEONARDO ANSELMI, ZooXXI "Un zoo amb tecnologies, un zoo amb animals rescatats, que estàven pitjor en situacions interiors, i un zoo amb animals aucòtctons per treballar plans de reintroducció efectius." Aquesta línia la comparteix també la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona, que advoca per un zoo sostenible ecològicament i ambientalment. Per la seva banda, des del Comitè d'Empresa consideren que urgeix definir el model del zoològic per modernitzar-ne les infraestructures.

Des del consistori ja van anunciar a principis d’estiu que el projecte de renovació de la piscina que havia plantejat l’anterior govern municipal quedava aparcat perquè condicionava el debat per definir el nou model de Zoo. La remodelació prevista, per valor de 10 milions d’euros, tampoc no convenç ERC, que aposta pel tancament del delfinari. El president del grup municipal, Alfred Bosch, considera que “no es poden tenir cetacis en gairebé una banyera” i aposta perquè la ciutat es declari lliure de dofins en captivitat.

L’Associació Europea de Mamífers Aquàtics ha marcat l’any 2018 com a data límit perquè el Zoo renovi les seves piscines per adaptar-se a la legalitat. El govern, però, vol que el debat vagi més enllà dels dofins i considera que cal treballar per un model “més pedagògic i respectuós”. Des de principis d’any, un comitè d’experts ha fet trobades amb diferents actors implicats i a finals de 2016 hauria d’estar llest un informe amb les conclusions.

Una de les organitzacions que ha participat a les converses és ZooXXI, que reclama un canvi de 180º al zoo. Leonardo Anselmi, coordinador de la iniciativa, considera que caldria substituir els animals exòtics de carn i ossos per reproduccions a partir de realitat virtual. Per Anselmi, seria la punta de llança d’un zoo on només hi tindrien cabuda “animals rescatats o exemplars d’espècies autòctones amb l’objectiu de treballar amb plans de reintroducció efectius”.

Aquesta línia la comparteix també la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, que advoca per un zoo sostenible ecològicament i ambientalment. Des del Grup Municipal de Ciutadans, també demanen mantenir l’equipament, però amb un model més modern i educatiu, igual que el PP, que considera que cal convertir-lo en un referent de la preservació d’espècies i la investigació. Per la seva banda, el Comitè d’Empresa dels treballadors del Zoo considera que urgeix definir les línies de futur del zoològic per modernitzar-ne les infraestructures.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a