Davant centenars de treballadors, diputats de Junts pel Sí, de Ciutadans, del PSC, de Catalunya Sí que es Pot i de la CUP, i regidors de Barcelona en Comú, ERC i la CUP Capgirem Barcelona han assegurat que els estibadors “sou la dignitat d’aquest país” i que “si caieu vosaltres, caurem tots”. És per això que s’han compromès a fer-los d’altaveu públic “al Parlament, al Congrés, al Senat i on faci falta“, i han anunciat que han demanat que els mateixos treballadors puguin comparèixer al Parlament per explicar la seva situació.

Per la seva banda, Albert Gil, portaveu del comitè d’empresa dels estibadors, ha agraït el suport i ha demanat als partits que “no defalleixin i ens representin”. Gil ha remarcat que els treballadors “som els primers a voler complir la sentència europea que obliga a la liberalització del sector, però no per destruir els nostres drets. Esperem que les negociacions amb el Ministeri de Foment vagin de debò. Nosaltres ho posarem tot de la nostra part”.

Pendents de la represa del diàleg

Els estibadors estan en espera que el Govern espanyol els convoqui a una reunió per tornar-se a asseure i negociar com es fa la reforma del sector. Tot i que l’executiu tenia previst aprovar aquest divendres el reial decret que regula aquesta reforma, la manca de consens va portar ahir el Ministeri de Foment a endarrerir-ho una setmana per intentar arribar a acords.

Els treballadors asseguren que en cap cas no s’oposen a la liberalització que reclama la Unió Europea. El que demanen és que es mantingui i respecti el registre d’estibadors i que es garanteixi que tant els treballadors actuals com els futurs mantinguin les condicions laborals actuals. També esperen que es reguli la formació mínima que es necessita per fer aquesta feina per tal que siguin les mateixes condicions per a tots els ports espanyols.