Ja està tot a punt per a l’obertura dels col·legis electorals per celebrar les eleccions del 12-M. Els espais ja tenen el mobiliari col·locat, i les urnes, els sobres i les paperetes ja han arribat als centres de votació. També s’hi han habilitat les cabines per a aquelles persones que no portin el sobre de votació preparat. És el cas del col·legi situat a l’Edifici Històric de la UB, on es manté l’acampada d’estudiants des de dilluns.

Guia per a les Eleccions a Catalunya 2024: Data, candidats i llistes electorals

L’acampada continua a la UB

Malgrat la jornada electoral de diumenge, l’acampada d’estudiants en solidaritat amb Palestina es manté al claustre de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Hi continuen després que la Junta electoral recordés als Mossos d’Esquadra i a la UB que han de vetllar perquè no es coaccioni el vot. En resposta a aquesta petició, el vicerector de política d’internacionalització de la UB, Raúl Ramos, ha assegurat aquest dissabte que els acampats no interfereixen en la zona de votació.

De fet, els mateixos joves acampats asseguren que no tenen cap intenció d’interferir en el procés electoral d’aquest diumenge. Els acampats ho han dit després que els participants d’una concentració a les portes de la UB hagin entrat a l’edifici històric.

Així seran les eleccions a Catalunya

Més enllà del punt de votació que s’ha habilitat a la UB, a Catalunya hi haurà un total de 2.695 locals electorals repartits per tot el territori i 8.940 meses amb 80.460 membres de meses designats. A banda, hi haurà els 4.108 representants de l’administració que asseguraran la transmissió de dades de votació i participació. Els prop de sis milions de catalans que estan cridats a votar diumenge podran anar a votar des de les 9 i fins a les 20 h.

Aplicació per seguir en directe l’escrutini

Un cop tanquin els col·legis, començarà l’escrutini. Enguany una de les novetats és l’aplicació Eleccions Catalunya 2024 per a mòbils i tauletes perquè els ciutadans puguin seguir en directe i a temps real el recompte de vots, per primera vegada, per col·legis electorals. L’aplicació i el web es pot consultar en català, castellà, aranès i anglès.