(Redacció/ACN) Primer diumenge de campanya de les eleccions europees 2024 marcat per la manifestació convocada a Madrid pel PP en contra de la llei d’amnistia, amb més de 80.000 assistents. Una mobilització que ha estat criticada, especialment des de l’esquerra, però amb retrets també de Ciutadans i Vox.

La manifestació contra l’amnistia del PP

A Madrid, durant la protesta contra l’aministia, els populars han situat aquests comicis com un “plebiscit” al govern de Pedro Sánchez, a qui han demanat que suspengui la votació i convoqui eleccions. Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso han comparat Espanya amb Veneçuela i han cridat repetides consignes a favor de la llibertat, la democràcia i contra Carles Puigdemont, Yolanda Díaz, i Arnaldo Otegi.

Cs carrega contra el PP

El cap de llista de Ciutadans (Cs) al 9-J, Jordi Cañas, creu que la manifestació contra l’amnistia en plena campanya de les eleccions europees és “una forma d’ocultar” que el PP no té “res a dir” sobre Europa. Des de Saragossa, Cañas ha reiterat que no són unes eleccions en què es tria entre Sánchez i Feijóo.

El PSC demana el vot per frenar la ultradreta

Des de Cerdanyola del Vallès, Salvador Illa ha dit que aquesta concentració del PP demostra que als populars els fa “por obrir una nova etapa”. El president del PSC ha acusat els populars de bloquejar la renovació del CGPJ durant 2.000 dies. I, pel que fa a un eventual ascens de l’extrema dreta el 9-J, han defensat que els socialistes són els únics que poden construir una majoria que freni la ultradreta a Europa.

ERC carrega contra PSC i Junts

Des de Torredembarra, Esquerra ha fet gala pel traspàs de Rodalies. Els republicans també han carregat contra Junts i el PSC per fer, diuen, una “pinça injusta” en àmbits com l’habitatge o el model econòmic. El president del partit, Oriol Junqueras, els ha retret que fa uns dies PSC i Junts tombessin al Parlament la regulació dels lloguers de temporada.

Junts critica el PP

El candidat de Junts a 9-J, Toni Comín, ha afirmat que els eventuals pactes entre el Partit Popular Europeu (PPE) i les forces d’extrema dreta són conseqüència de “l’espanyolització” de la formació. “El que està passant és que el PPE, en lloc de democratitzar el PP espanyol, s’està espanyolitzant”, ha dit en un acte de campanya, des d’on ha alertat que aquesta “espanyolització” pot posar en risc el projecte europeu.

Vox qualifica de “romeria” la mobilització per l’amnistia

Pel president de Vox, Santiago Abascal, aquesta mobilització del PP és una “romeria”. Així ho ha dit el president del partit, Santiago Abascal, que ha acusat els populars de no haver frenat la tramitació de la llei al Senat, on el PP té majoria. En un míting a València per les eleccions europees, ha recordat que no s’hauria d’haver permès el debat a la cambra alta.

Montero defensa la llei d’amnistia

La candidata de Podem al 9-J, Irene Montero, ha defensat l’aprovació de la llei d’amnistia en oposició a “una estratègia colpista” del PP i els sectors “reaccionaris” del poder judicial i mediàtic. Montero ho ha dit en una atenció a mitjans prèvia a un acte electoral a les Canàries. La candidata de Podem ha apostat per defensar la democràcia davant d’una “guerra judicial” amb “fets concrets”.

Asens, a Feijóo: “No és jutge ni jurista”

El candidat dels Comuns a les eleccions europees, Jaume Asens ha criticat que el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, defensi la inconstitucionalitat de la llei d’amnistia. “Ell no és jutge ni jurista […] i nosaltres creiem que cal esperar que això ho decideixi el Tribunal Constitucional”, ha apuntat des de l’Aplec del Cargol de Lleida, en una atenció als mitjans.