L’Ajuntament de Barcelona vol acabar amb els infractors multireincidents que acumulen i repeteixen irregularitats. “Hem de conseguir que no surti més a compte pagar la multa que continuar infringint les normes”, apunta Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat. Per això es crea la figura de la multiinspecció, que activarà de forma coordinada i intensiva els diferents òrgans de l’Ajuntament i d’altres administracions, com ara els Mossos d’Esquadra, tècnics de l’Agència de Salut Pública, inspeccions de Treball o d’Hisenda.

Se supervisarà tota l’activitat del negoci

Es tracta d’una nova forma de treballar que permetrà inspeccions integrals i que s’activarà quan es detectin casos recurrents. No se supervisarà només la infracció detectada, sinó tota l’activitat del negoci. “Es mira tot: les condicions de la llicència, si compleixen les mesures sanitàries, si els treballadors estan donats d’alta, si paguen els impostos a Hisenda, si compleixen els aforaments, etc.”, ha explicat el Albert Tomàs, dels Serveis d’Inspecció de l’Ajuntament de Barcelona. Amb tot plegat, es recopila el màxim d’informació per atacar per tots els fronts l’infractor recurrent i posar en marxa sancions “exemplaritzants”. Seran unes sancions que poden arribar a la via judicial, en cas de d’explotació laboral o evasió d’impostos. La intenció és “redreçar conductes”.

1.300 infraccions caçades en multiinspeccions

Aquestes multiinspeccions van arrencar, de fet, a finals de l’any passat al Raval. Des d’aleshores s’han realitzat 13 multiinspeccions que han servit per controlar 284 establiments, a l’Eixample, Sant Martí i Ciutat Vella. S’han fet a locals d’oci, comerços, guinguetes de platja i pisos turístics, entre d’altres. Com a resultat, s’han detectat 1.300 infraccions en total. Cautelarment es van tancar temporalment dos establiments per plagues i brutícia, o per acumulació de material perillós. També es van retirar aliments caducats a diversos locals i es van precintar cinc negocis per plagues o per no tenir subministrament d’aigua.

En altres casos la multiinspecció ha acabat amb la retirada d’elements que excedien la llicència, com taules de terrassa o gandules i para-sols a les guinguetes de la platja. També s’han precintat cinc allotjaments turístics sense llicència i s’ha comprovat el trencament del precintament de cinc més. A més, fa uns dies també es va fer, de forma completament independent a aquestes 13 actuacions, una multiinspecció a dues xarxes mafioses d’allotjaments turístic irregulars.

Inspeccions actives, reactives i proactives

La creació de la multiinspecció és la gran novetat del nou Pla d’inspecció integral 2024-27, dins el Pla endreça. L’objectiu és guanyar eficàcia i eficiència a l’hora de controlar les activitats i l’espai públic a la ciutat. També anticipar-se a les queixes per molèsties o incompliments relacionats amb obres, allotjament turístic, terrasses, limitadors de soroll o mobilitat compartida, entre d’altres.

El pla preveu potenciar la digitalització i la millora dels processos administratius per guanyar eficiència, i crear crear plans territorials o sectorials, per reforçar l’acció amb especificitats del territori o intensificant determinades actuacions.