Pedro Sánchez
Pedro Sánchez

El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha plantejat al Consell Europeu que la propera cimera de la Unió per la Mediterrània a Barcelona, prevista per al 27 de novembre, pot ser una “bona oportunitat” per treballar per buscar solucions al conflicte entre Israel i Palestina. En una compareixença després de la reunió de caps d’estat i de govern de la UE, Sánchez ha dit que en aquest fòrum “Israel i Palestina s’asseuen en igualtat de condicions”, de manera que es pot “aprofitar” com a “plataforma per rellançar el diàleg euroàrab”. Sánchez ha reiterat durant el seu discurs que la solució al conflicte és “forçosament” crear dos estats i oferir un “horitzó d’esperança” als palestins.

Segons Sánchez, és “fonamental” que la Unió Europea es mantingui “coordinada i unida” en la seva resposta al conflicte entre Israel i Hamas, ja que és una qüestió “d’importància vital” per a la seguretat europea.

En la compareixença, el president espanyol en funcions ha reiterat la condemna del Govern espanyol als atacs de Hamas i ha exigit la “llibertat immediata” de tots els ostatges, inclòs el basc Iván Illarramendi.

Sánchez també ha advertit Israel que, si bé té el dret a defensar-se, ho ha de fer amb un respecte “estricte” del dret internacional humanitari. “Israel ha de garantir en tot moment l’accés a l’ajuda humanitària a Gaza i la protecció de la població civil”, ha dit el president espanyol. 

Anàlisi dels vincles històrics en l’àmbit de la cooperació de Barcelona amb Gaza i Tel-Aviv

Més ajuda humanitària a Palestina

El líder socialista ha anunciat, també, que Espanya augmentarà en quatre milions d’euros l’ajuda humanitària a Palestina fins a finals d’any, situant el total dels ajuts en prop de 21,5 milions d’euros, un 30 % més que el 2022.

“El conflicte no es resoldrà per si sol”, ha advertit Sánchez, i ha remarcat que si ara la prioritat “absoluta” és oferir solucions humanitàries als ciutadans de Gaza, a “mig termini” caldrà posar les bases per a una “pau justa i duradora”. “La pau és forçosament la solució dels dos estats, Israel i Palestina, que puguin coexistir en pau”, ha dit, i ha lamentat que el conflicte està enquistat des de fa dècades i ha generat “massa dolor i desesperació durant massa temps”. 

Un precedent fa 25 anys

Aquest 2023 fa 25 anys que Barcelona, amb Joan Clos com a alcalde, es va agermanar amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv i just en aquest acte va tenir-hi representació Gaza. Així es va aconseguir posar en una mateixa taula una ciutat israeliana i una de palestina per afavorir el procés de pau.

L’acord d’agermanament va tenir l’origen en la Conferència de Ciutats de la Mediterrània, que es va fer el 1995. Les tres ciutats van expressar el suport als acords de pau d’Oslo i van acordar intercanviar experiències i coneixements sobre gestió municipal. El consistori explica que l’acord preveia actuacions anuals entre les tres ciutats en matèria de cooperació que mai es van poder dur a terme “per raons derivades del conflicte”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a