“No estem aquí de viatge, som aquí perquè hem fugit d’una guerra”. Qui parla és Anastasia Zvirhzde, una ucraïnesa d’Odessa que fa una setmana va arribar de Barcelona provinent de Valladolid. Aquesta dona explica que, després de pràcticament un mes allà, el ministeri va decidir enviar-la a ella, les seves criatures (11 mesos i dos anys) i la seva cunyada a Barcelona. Actualment viuen en un hostal a Sant Martí que els ha proporcionat la Creu Roja.

“Volem que la guerra s’acabi i tornar a casa”

La seva parella no ha pogut ni ha volgut venir a Barcelona. Així ho afirma l’Anastasia, que apunta que s’ha quedat als camps d’entrenament amb l’objectiu de defensar Ucraïna dels russos. Una cosa semblant ha passat amb el germà i el pare d’aquesta dona. Amb tots ells diu tenir-hi contacte sovint a través de WhatsApp i correu electrònic i “estan bé”. L’Anastasia té només un desig: “Que la guerra s’acabi i tornar a casa”. I afegeix que “tots els ucraïnesos volem el mateix”.

Volem que s’acabi la guerra i tornar a casa
Anastasia Zvirhzde

Sessions municipals per establir vincles al districte

L’Anastasia i una quinzena de persones han acudit aquest dimecres a una sessió del Servei d’Orientació i Acompanyament per a Persones Immigrades (SOAPI) a la seu del districte de Sant Martí. Xavi Cubells, director de Serveis d’Immigració i Refugi de l’Ajuntament de Barcelona, explica que una vegada tenen les seves necessitats bàsiques cobertes és important fer una acollida més arrelada al territori on viuen, en referència al districte.

D’aquesta manera poden començar a fer vincles en el lloc on es quedaran una temporada. En aquestes sessions se’ls assigna una persona referent que els assessorarà en tràmits com l’empadronament, la matriculació a les escoles o fer un seguiment en el cas que pateixin una malaltia crònica.

A banda, Cubells apunta que les persones que arriben estan “en una situació molt vulnerable” ja que han hagut de fugir de casa seva. Per aquest motiu el servei municipal preveu un servei per poder atendre la salut mental de les persones refugiades. Fins ara l’Ajuntament ha fet vuit sessions amb l’assistència d’una vuitantena de persones.