Fet i respost el requeriment previ, el Senat es fa un lloc al conflicte polític. Tot allò que comporta el 155 ho recull precisament l’article 189 del reglament de la cambra, que estableix els esglaons que encara s’han de superar per suspendre “de facto” l’autonomia de Catalunya. Què queda per fer, doncs, a partir d’ara?

Dissabte, 21 d’octubre: concreció de les mesures del 155 i reunió de la Mesa del Senat

En primer lloc, el Govern de Rajoy, en un Consell de Ministres, concreta les mesures que implicaria aplicar el 155, que no té cap precedent, i presentar-les davant el President del Senat. Unes mesures que no tenen límits o que, com a mínim, no s’especifiquen enlloc. La Mesa del Senat rep l’escrit del Govern central i remet l’escrit a la Comissió General de les Comunitats Autònomes o bé a una comissió mixta creada “ad hoc”. Sigui com sigui, l’òrgan, abans de debatre el text, ha d’oferir al president català —que té veu però no vot— l’oportunitat de formular-hi al·legacions. Si n’hi ha, un cop fetes, s’ultimen les mesures i es determina, a través de votació, si la intervenció a Catalunya procedeix o no.

Dilluns, 23 d’octubre: formació de la comissió General de les Comunitats Autònomes i Constitucional

Acaba el termini perquè els partits representats al Senat nomenin els 27 senadors que participaran a la comissió mixta General de Comunitats i Constitucional. Aquest grup de treball ha de supervisar les mesures amb què l’executiu de Rajoy intervindrà la Generalitat. El PDeCAT i Esquerra Republicana han confirmat que també en formaran part.

Dimarts, 24 d’octubre: reunió de la comissió General de les Comunitats Autònomes i Constitucional

El paper de la comissió, però, serà quasi testimonial. Tan bon punt es constitueixi enviarà al Govern català l’informe de l’executiu espanyol amb les mesures del 155 per si vol presentar esmenes. També s’obrirà la porta a la possibilitat que la Generalitat enviï un representant que defensi la seva posició a la comissió.

Dimecres, 25 d’octubre: al·legacions de la Generalitat

És la data final marcada perquè la Generalitat presenti al·legacions.

Dijous, 26 d’octubre: resolució de les esmenes de la Generalitat

Amb les possibles al·legacions a la mà, la comissió mixta es tornarà a reunir per debatre si les inclou o no. Consensuat el text final, s’enviarà al ple del Senat.

Divendres, 27 d’octubre: ple del Senat

El procés conclou al Senat, on el Ple ha de debatre la proposta final i s’ha d’aprovar en majoria absoluta. Una majoria que actualment ostenta el Partit Popular (PP), tot i que previsiblement també rebrà el beneplàcit del PSOE i Ciutadans.

Comparteix a: